Tevsjö destilleri går sin egen väg.

Tevsjö destilleri tar fajten med jättarna

Samuel Karlsson

Publicerades: 11 april, 2018

Småskaliga Tevsjö destilleri sticker ut hakan och vågar utmana jättarna. Men konkurrensen mellan olika spritproducenter är stenhård och de stora aktörerna dominerar marknaden. 

Det är varmt och behagligt i lokalen. En svag men karaktäristisk doft av vodka vilar i luften. Det hörs ett surrande och bubblande från destillationspannan och den åtta meter höga kolonnen som sticker upp som en skorsten genom taket.

– Tidigare användes det här som stall. Vi var tvungna att ta hål i taket för att få plats med kolonnen. Nu börjar vi bli lite trångbodda och har planer på att bygga ut för att kunna öka produktionen, säger Jonas Larsson, vd för Tevsjö destilleri.

Sprittillverkningen går på högvarv och Jonas och hans två anställda jobbar tvåskift för att hinna möta efterfrågan.
Varje vecka producerar de 600 liter 96-procentig vodka, som sedan späds ut och kryddas. Tillverkningen omfattar hela processen från korn till flaska och i det gamla stallet i Tevsjö framställer man allt från gin och kryddat brännvin till punsch och likörer.

Krokig väg för Tevsjö destilleri

Drömmen om att starta ett eget destilleri föddes efter några flaskor vin en kväll på den grekiska ön Thassos. Jonas och hans fru Anna hade redan en kvarn och tillgång till råvarorna. Ett destilleri kändes som ett bra komplement till den befintliga verksamheten. Men vägen från idé till lönsam sprittillverkning har varit krokig och full av förrädiska gropar.

– Det här är de stora företagens bransch. Det känns som de har lättare att komma in på Systembolagets hyllor. De har också en gräddfil till många krogar eftersom de stora aktörerna ofta skriver bindande avtal. För en mindre producent är det omöjligt att konkurrera på lika villkor. Men vi har hittat andra vägar för att nå lönsamhet och det finns även fördelar med att jobba småskaligt, säger Jonas.

Ett hinder på vägen har varit att få alla tillstånd som krävs för sprittillverkning. Okunskapen har varit stor. Inte minst på lokal nivå. 

LÄS OCKSÅ: Så gick det för våra tidigare vinnare

– Ofta har jag fått utbilda handläggarna som ska hantera tillstånden. Det har känts som att slåss mot väderkvarnar, men jag är inte den som ger upp i första taget.

Tevsjö Destilleri ligger vacker beläget någon mil söder om Järvsö. Här har det funnits en kvarn sedan början av 1800-
talet och Anna är sjunde generationen som för det stolta arvet vidare. Säden som mals köps in från gårdar i Hälsingland. Det färdiga mjölet säljs till bagerier runt om i landet som vill profilera sig med närproducerade råvaror.

Säden rensas från skalen i kvarnen innan den går vidare till destilleriet. Där blandas den med vatten, kokas till mäsk och får jäsa. Sedan trippel-destilleras mäsken i kopparpannan och kolonnen.

Smaksatta produkter destilleras en fjärde gång eller maccereras (kryddas) med lokalproducerade kryddor, örter, bär och frukt i den mån de kan få tag på sådana.

Sedan spädes produkterna för hand till önskad alkoholhalt med vatten från egen vattenkälla som ligger uppe i bergen ovanför destilleriet. Slutligen handtappas produkten på flaskor och dekoren monteras för hand.

– Eftersom vi gör allt från grunden kan vi anpassa produkten efter kundens önskemål. För att få lönsamhet i verksamheten har vi varit tvungna att modifiera vår affärsplan och har riktat in oss allt mer på att licenstillverka sprit åt andra producenter. Idag gör vi till exempel gin åt åtta andra tillverkare. Licenstillverkningen hjälper oss att få tillräckligt stor volym för att få det att gå runt.

Satsar på export

Målsättningen är att utöka produktionen och satsa på export. Det finns kontakter och förhoppningar om att kunna sälja till mångmiljonstaden Shanghai i Kina. 

– Sverige har för liten befolkning och långa avstånd. Bara i Shanghai bor det 17 miljoner människor. Det är en lite större marknad och allt som kommer från Skandinavien uppfattas som exklusivt.

Jonas och Anna jobbar medvetet för att utnyttja allt maximalt. Spillvärmen från spritproduktionen planerar de nu ta tillvara i ett växthus, där de ska producera 10–20 ton tomater om allt går i lås.

– Jag tycker om att se möjligheterna. Sedan vi startade destilleriet har det varit tufft många gånger, inte minst ekonomiskt. Men på något sätt hittar man alltid vägar vidare. Det är inte alltid så romantiskt att vara företagare, men om man inte ger upp kan man uppfylla sin dröm, säger Jonas.

Nominering till David mot Goliat

Tevsjö destilleri räds inte att utmana globala superjättar. Men de använder styrkan i det småskaliga – med fokus på närproducerade råvaror och att utnyttja allt i processen.

Är du vår nästa David 2018?

I vår tävling David mot Goliat vill vi premiera små företag som lyckas ta marknadsandelar från jättarna eller som har smarta infallsvinklar för att slå storföretagen. Bland de nominerade väljer vi ut kandidater som lyfts fram på -driva-eget.se och i magasinet. -Vinnaren koras i november. Nominera här.