<![CDATA[]]>

5 enkla råd som sänker dina kostnader

Anders Andersson

Publicerades: 29 maj, 2015

När du ska köpa bil är det ­naturligt att försöka förhandla ned priset. Gör likadant med lånen, hyran, försäkringarna och andra kostnader. Driva Egets expert Anders Andersson, som själv är mästare på detta, guidar.

Det finns mycket pengar att spara på att förhandla ned kostnaderna, och det är lättare än vad många tror. Här är Anders Anderssons grundguide för hur du gör.

1. Rensa bort onödiga kostnader

  • Gör en lista över företagets kostnader.
  • Börja med att rensa bort de som är onödiga. Kanske har du automatiska abonnemang som du inte använder.
  • Markera de leverantörer som du kan tänka dig att byta ut och när kontrakten löper ut. Lägg in dessa datum i datorns kalender så att du vet när det är dags.

2. Skaffa dig koll

Första förutsättningen för att kunna förhandla ned en kostnad är att du känner till vad som både är normalpris och lägsta pris. Ofta kan du då ta hjälp av alla de jämförelsesajter som snabbt ger dig besked:

  • På sajterna fraktjakt.se och fraktus.se kan du direkt se hur stora prisskillnaderna är på frakten mellan olika transportbolag.
  • När du ska köpa kapitalvaror är det klokt att kolla lägsta pris, till exempel med sajter som prisjakt.se och pricerunner.se. Det bottenpris du då får fram kan du använda i prisförhandlingen inne i butiken.
  • Vissa nätaktörer kan förhandla ned priset åt dig. Sajten kundkraft.se samlar ihop kunder som vill få ned sitt elpris och mobilpris, förhandlar sedan med leverantörerna och ser till att kunderna får bästa pris. Sajter som elskling.se och compricer.se hjälper också till att pressa priset.

3. Pruta hos försäkringsbolagen

Försäkringsbolag och andra låtsas att de har priser som inte är förhandlingsbara. Så är det ofta inte. Kolla på en jämförsajt vad som är lägsta premien i din situation. Ring sedan och säg så här: ”Om jag inte får ned premien under konkurrentens nivå byter jag försäkringsbolag direkt.” Det går nästan alltid bra. Sätt i system att varje år försöka få ned dina kostnader så.

4. Förhandla med din underleverantör

Ska du förhandla med en underleverantör som är ett mindre företag kan det ofta vara bäst att försöka hitta en långsiktig win-win-lösning. Om du är beroende av leverantören och vill fortsätta samarbetet är det ju ingen poäng med att pressa leverantören för hårt.

Ta reda på vilka fördelar motparten värdesätter och var beredd på att ge och ta. För dem är det kanske viktigt att behålla dig som kund i många år. Då kan du få ned priset genom att erbjuda ett långt kontrakt.

Tänk då efter vilken av er som tar risker – risker ska man ha betalt för. Exempel:

Du skriver ett avtal om att köpa minst 1 000 komponenter för 100 kronor styck varje år under tre år. Om du tror att priset kommer sjunka bör du försöka få med en avtalspunkt om att priset ska förhandlas om eller justeras. Tror du att priset ska stiga har du ingen anledning att ta upp frågan om prisjustering.

Tänk på att principen om tillgång och efterfrågan i högsta grad gäller när du ska förhandla.

5. Förhandla ner dina fasta kostnader

Hyran för din lokal och räntan på dina lån är två utgiftsposter du också bör ta ett grepp om. Läs mer om det här:


Läs också: 
6 råd för att sätta rätt pris och ta betalt