Mina 12 skarpaste och sista råd till blivande företagare

Janne Näsström

Publicerades: 16 juni, 2016

Jag har skrivit krönikor i pappersutgåvan av Driva Eget nästan från tidningens start. Nu slutar jag både med det och med bloggandet.

Mitt syfte med skrivandet är att förändra. Det har visat sig omöjligt och då är insatsen bortkastad. I politikernas och näringsfrämjarnas ögon är vi företagare bara en nyttighet som de använder för egna syften och för att göra intryck på viktigare väljargrupper.

Men innan jag slutar kommer här mina allra viktigaste erfarenheter av mer än 25 års företagande på heltid:

1: När du träffar en företagsrådgivare, fråga om han eller hon haft hela sin försörjning av eget företag. Är svaret nej, res dig upp och gå. Okunniga rådgivare kan leda dig i fördärvet.

2: Var observant på att det tar en massa tid att söka bidrag och att du kan tvingas deformera din affärsidé. Bidrag kostar ofta mer än vad de smakar.

3: Du kan bara få stöd för affärsidéer inom områden godkända av centrala myndigheter. Håll koll på t ex Tillväxtverkets program och Vinnovas utlysningar. Försök lista ut vad som är rätt svar i ansökan. Vad du skriver kommer att prickas av mot en mall och samma sak gäller utvärderingen. Räkna inte med bidrag utan se ansökan som en lottsedel.

4: Får du inte uppbackning där du bor, kolla intresset i andra kommuner. Med stor sannolikhet får du ett mer positivt bemötande.

5: Om du saknar en affärsidé och lockas av att styra dig själv, satsa på franchising. Då får du del av en utprovad affärsidé. Bidragsberättigade affärsidéer ligger vanligtvis 3-5 år efter marknaden.

6: Banken kräver dig på personlig borgen och inteckningar i villan, tro inget annat. Räkna på vad ett misslyckande kostar, t ex hur mycket din boendekostnad skulle öka med företagslån på toppen. Klarar du av det – kör. Är det tveksamt – avstå från företagandet.

7: De viktigaste formerna av riskkapital är egna besparingar, en anställning som du kan sköta med vänster hand tills företaget bär sig och en välavlönad sammanboende som ensam klarar familjens försörjning. Har du ingendera, slå företagandet ur hågen.

8: Anställ inte närstående. De stängs av från trygghetssystemet. För att de ska återfå sina rättigheter kan du tvingas lägga ned företaget.

9: Anställ aldrig någon för att vara snäll eller för bidragen. Anställ bara personer som kan dra in minst lika mycket som de kostar, utan bidrag, för alla bidrag är tidsbegränsade. Du har inga skyldigheter att skapa jobb åt andra.

10: Anställ bara personer som du utan dåligt samvete kan göra illa. Visst, jag spetsar till det, men du måste ha en professonell attityd till personal. Får du ett beslut från Kronofogden om löneutmätning ned till existensminimum, ska du verkställa det utan hänsyn till att det t ex leder till att en småbarnsfamilj ställs på bar backe. Det är socialtjänstens ansvar. Därför ska du inte anställa släkt och andra som du vill ha fortsatt goda relationer till.

11: Sätt en tidsgräns för när nyanställda ska dra in till sina egna kostnader. Avskeda dem som inte uppnår målet, det är lagligt och heter arbetsbrist. Ingen kommer att tacka dig för att du försörjer andra vuxna individer ur egen ficka och riskerar företagets fortlevnad.

12: Går företaget dåligt, vänta inte för länge att sätta det i konkurs. Bara översittare, själva för fega eller för fina för F-skatt, tycker att det är skamligt.

Tack för den tid som har varit. Om du är intresserad av att följa vårt varietéprojekt, besök oss i sommar, vi kör fram till i början av september. Mer information om programmet finns på www.variete.se. Vill du kontakta mig så är e-posten janne@nasstrom.se.