Funderar du på Ltd?

Lockad av Ltd?

Samuel Karlsson

Publicerades: 23 juli, 2018

Hur smart är det att skaffa ett brittiskt Ltd-bolag i stället för att starta ett svenskt aktiebolag? En hel del småföretagare har fått anledning att fundera på frågan. För de flesta är svaret – inte smart alls. 

Ltd är en förkortning för Limited company, alltså ett brittiskt aktiebolag. I Storbritannien får vem som helst, oavsett medborgarskap, starta ett Ltd-bolag förutsatt att det har sitt säte i Storbritannien. Och det krävs bara ett pund i aktiekapital. 

Sedan kan det finnas skattefördelar: Om du tar ut lön i Storbritannien är inkomstskatten mycket lägre (20 procent på inkomster upp till 366 440 kronor, inte förrän du tjänar 1,7 miljoner blir skatten 45 procent). Fribeloppet innan du börjar betala skatt är högre än i Sverige, bolagsskatten är på väg att sänkas till 17 procent och arbetsgivaravgiften kan vara lägre.

Det finns flera företag i Sverige som erbjuder sig att sätta upp ett Ltd-företag åt svenskar. För att kunna verka i Sverige måste man nämligen registrera en filial till sitt Ltd här (så kallat SUF). Panlegis och Mr Company är ett par exempel. 

Men det finns också rådgivare i Sverige som får samtal från dessa företags kunder, personer som ringer och ber om hjälp med att stänga sina Ltd-företag eftersom såväl guld som gröna skogar uteblev. Mikael Green på redovisningsbyrån Account Factory är en sådan rådgivare.

– Vi har haft företagare som gråtit i telefon och bett om hjälp. Allt har blivit både krångligare än dyrare än de trodde. Men jag vet inte riktigt hur jag ska hjälpa dem. Ett problem är att det är svårt att hitta byråer och rådgivare i Sverige som har bra koll på SUF:ar, säger han.

Många nackdelar

Mikael Green har bloggat om SUF:ar på Account Factorys hemsida, och där kan man läsa en lång rad kommentarer från företagare som har erfarenheter och funderingar. Några anser att det är ett bra sätt att starta företag snabbt, eftersom man inte behöver samla ihop något aktiekapital. Andra tror att det passar dem eftersom de har betalningsanmärkningar eller konkurser bakom sig. 

Tittar man närmare på vad det innebär att starta ett Ltd, inser man att det finns många nackdelar. En av de stora är administrationen. 

– Om man har tänkt bedriva verksamheten i Sverige, blir det krångligare med ett Ltd än att ha ett vanligt aktiebolag. När du har registrerat en filial i Sverige (SUF), måste du betala skatt här och lämna bokföring och årsredovisning precis som ett vanligt svenskt aktiebolag, säger Cecilia Gunne, advokat och expert på svenska och internationella skattefrågor på advokatfirman Lindskog Malmström Advokatbyrå.

Enligt henne kan det bara vara en fördel att ha ett Ltd-bolag om man också bedriver verksamheten i Storbritannien. Då kan man ta ut lön och skatta där. Det förutsätter dock att man är bosatt i Storbritannien.

Om man bor här skattar man även i Sverige.

– En del kapitalförvaltare väljer att ha ett Ltd-bolag i utlandet, men då är det viktigt att verksamheten verkligen sköts av personal där. Sitter ägaren i Stockholm och bestämmer vilka värdepapper som ska köpas och säljas, räknas det som att han har fast driftsställe här och då blir bolaget skattskyldigt i Sverige, säger hon. 

Få fördelar

Men om bolaget inte bedriver kapitalförvaltning utan driver en vanlig rörelse i Sverige, vad är då fördelen med ett Ltd-bolag med tillhörande SUF?

– Ärligt talat vet jag inte. Om verksamheten är såpass riskfylld att man inte vill driva enskild firma, bör man nog vänta tills man samlat ihop 50 000 kronor till ett aktiebolag i stället för att lägga pengar på att etablera en SUF, säger Mikael Green.

Däremot finns det nackdelar. En är att man som företagare kan betraktas som mindre kreditvärdig om man har en SUF jämfört med ett aktiebolag. Det förklarar Jan-Erik Wiberg. Han bedömer krediter på finansbolaget Svea Ekonomi. 

– Som långivare vill vi kunna ta en kreditupplysning på låntagaren. Dessutom har vi skyldighet enligt penningtvättslagen att ha koll på vem som är verklig huvudman för det företag som lånar. Båda dessa saker blir svårare om låntagaren har ett Ltd-företag, och det är ingen fördel för honom eller henne, säger han. 

Flera av kommentarerna på Account Factorys blogg vittnar mycket riktigt om att man som Ltd-företagare plötsligt kan få svårt att öppna bankkonto, teckna telefonabonnemang, handla på faktura med mera. Inget som direkt förenklar någons vardag.

Risken finns även att man råkar i klorna på de mer eller mindre seriösa företag som säger sig vilja hjälpa till att sätta upp det brittiska bolaget och filialen. De skickar fakturor för sina tjänster, och det är inte säkert att de vill hjälpa till att stänga ner Ltd-företaget. Och att själv ta kontakt med brittiska bolagsverket kan vara svårare än många tror.

Hur det blir med Ltd-företagen efter Brexit? Det står skrivet i stjärnorna – eftersom det beror på de pågående utträdesförhandlingarna.

Svårt att spåra vem som står bakom

Driva Eget ringde Mr Company för att höra om möjligheten att öppna ett Ltd och en SUF, men bemötandet lämnade en del övrigt att önska och projektet lades ner. Så här gick det. 

  • Telefonnumret angavs på hemsidan mrcompany.se. Där svarade en mekanisk röst, något oväntat, ”Välkommen till Svensk Bolagsförmedling”. På hemsidan stod faktiskt att Mr Company är ”en del av Svensk Bolagsförmedling AB”. En koll på allabolag.se ger vid handen att Svensk Bolagsförmedling likviderades 1 juni 2017. Det går alltså inte att se vem som är vd eller styrelseordförande i MrCompany. 
  • Som kvalitetsstämpel uppger MrCompany på sin hemsida att man är med i SUF ORG, Confederation of Swedish Foreign Companies. Driva Eget har inte kunnat hitta denna organisation. 
  • Ingen svarade i telefonen, trots att ”din plats i kön är nummer 1”. I stället öppnades en chatt. Tyvärr kunde inte ”Viktor” uppge vem som är vd för företaget, trots upprepade frågor om det. Men han lovade att någon skulle ringa upp och svara på frågor. Så skedde aldrig.

Av: Ingrid Kindahl