Måste du jobba på semestern? Foto: Getty Images

5 tips – Så behåller du motivationen i sommar

Samuel Karlsson

Publicerades: 30 juni, 2018

Måste du jobba när alla andra har semester, solen skiner och fåglarna kvittrar retsamt och ihärdigt utanför fönstret? Här är knepen för att hålla motivationen uppe.

  1. Jobba mot tydliga mål
    Att veta vad exakt du ska göra, varför du ska göra det och när du är klar ökar din motivation. Sätt ett SMART-mål. Det vill säga ett mål som är Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistisk och Tidsbestämt. Kort sagt: Vad vill du uppnå, när ska du ha nått dit och hur vet du att du nått dit? Bryt gärna upp målen i delmål och fira när du når såväl delmål som mål.
  2. Gör det jobbigaste först
    Börja arbetsdagen med att se över din att göra-lista och ta den jobbigaste uppgiften först. I slutet av 1950-talet upptäckte psykologen David Premack att när vi står inför en mängd uppgifter är det alltid mest effektivt att börja med den tråkigaste, och att motivationen hålls uppe av tanken på att ju mer du jobbar på desto närmare kommer du alla roliga uppgifter du får göra när du väl är klar med det tråkiga. Det kommer också frigöra energi att du klarat av surdegen jämfört med om du har den hängande över dig
  3. Ta draghjälp av något kul
    Uppgifter som vållar oss obehag eller tristess uppfattas av hjärnan som onödiga eller hotfulla, vilket ofta gör att vi hellre undviker dem och ägnar oss åt något annat. Genom att koppla samman det tråkiga du måste göra med en aktivitet som känns tillfredsställande får du draghjälp. Principen kallas för fusing och myntades av Henry Murray, professor i psykologi vid Harvard University i USA. Kanske kan du lyssna på en ljudbok medan du jobbar, sitta på ett kafé eller ta promenadmöte i solen?
  4. Ge dig själv små, men många, belöningar
    Ta hjälp av positiv förstärkning, det vill säga det faktum att om ett beteende belönas leder det till att det kommer att öka i frekvens. Det kan handla om något så enkelt som att unna dig en glass eller ett bad när du jobbat klart för dagen. Välj belöningar som betyder något för just dig.
  5. Kör på oavsett vad i fem minuter
    Känns det ändå så motigt att sätta dig och jobba att du hellre städar huset, slösurfar Facebook och sorterar alla böcker i bokhyllan i bokstavsordning? Testa att ställa en äggklocka på fem minuter och hugg i med något riktigt kämpigt på din att göra-lista – men du behöver bara jobba på tills klockan ringer. Det känns väl hanterbart, eller hur? Det här knepet minskar tröskeln att starta. För ofta känns uppgiften besvärligare innan man väl kommit igång med den, men sen är faktiskt chansen stor att när klockan väl ringer känns det inte alls lika motigt att fortsätta av bara farten.

Källa: psykologfabriken

Av Ebba Arnborg