<![CDATA[Foto: Skatteverket, Fotograf: Ivan Arvsäter och Jeanette Andersson. Collage: Ebba Arnborg]]>

Sista minuten-tips inför deklarationen

Redaktionen

Publicerades: 4 maj, 2015

I dag ska normalt deklarationen lämnas in. Se här så du inte missar några avdrag – och vilka branscher och företag som granskas extra i år så du inte gör några misstag.

Vid midnatt idag, den 4 maj, ska deklarationen senast lämnas in om du har enskild firma. För företag och juridiska personer (aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, stiftelser och ekonomiska och ideella föreningar) gäller andra datum – se här på Skatteverkets sajt vilka.

En sent inlämnad deklaration kan kosta en tusenlapp i avgift. Förra året åkte 68.500 deklaranter på att betala avgiften.

Bäst är att inte vara ute i sista stund då Skatteverkets servrar kan bli överhettade. Har du några frågor så kan du ringa Skatteverket ända fram till klockan 24 i dag.

Du kan deklarera genom att logga in med din e-legitimation på Skatteverkets hemsida här. Fördelen med att deklarera elektroniskt är bland annat att systemet varnar om du gör uppenbara fel. Även du som har fåmansbolag och handelsbolag kan numera e-deklarera.

Lite inte blint på de förifyllda uppgifterna. Tiotusentals kontrolluppgifter blir fel varje år så det kan vara värt att kolla om uppgiven inkomst, pensionssparavdrag och ränteavdrag stämmer.

Skatteverket har avslöjat vilka branscher och vilka typer av företag som ska granskas extra noga i år. Här är grupperna:

  • Företag som får Rot- och Rutbidrag. Fönsterarbete, takarbete, bredbandsinstallation och städning nämndes speciellt. Från den 1 april blir det dessutom nya regler som innebär att dessa företagare ska redovisa fler detaljer och lättare kunna redovisa  elektroniskt.
  • Företag som hanterar kontanter. Skönhetsvård, bilvård, tatuering, catering och frisörer togs som exempel.
  • Vårdföretag och bemanningsföretag som hanterar resursläkare och annan vårdpersonal som slussas runt i landet. Reglerna kring avdrag, tjänsteställe, bostadsförmån och bilförmån ska kontrolleras.
  • Företag som importerar elektronikprodukter från andra EU-länder. Momsredovisningen ska kontrolleras, eftersom Skatteverket har sett  medvetna eller omedvetna fel som beräknats till  200 miljoner kronor i skatteförluster för staten.

Dessutom kommer Skatteverket i årets deklaration särskilt granska försäljningar av värdepapper. Var särskilt uppmärksam på att det blir rätt omkostnadsbelopp.

Se att du inte missat några avdrag. Läs tipsen här:

Passa dig också för avdragen du INTE ska göra.

Här finns mer hjälp:

  • Här finns årets deklarationssiffror.
  • Här svarar Anders också på de vanligaste deklarationsfrågorna för både privatpersoner och småföretagare. 
  • Att deklarera aktierna rätt på blankett K4 kan vara besvärligt för aktier som haft emissioner och avknoppningar. Det gäller att ta hänsyn till vad som hänt med aktien. Hjälp finns här.

Här kan du ladda ned de viktigaste blanketterna och broschyrerna:

  • Dags att deklarera. Enkel deklarationshandledning för privatpersoner.
  • Enskild näringsidkare. Läs här om deklarationsreglerna för dig som har enskild firma, jordbruk, hyreshus eller konstnärlig verksamhet. Så deklarerar du över nätet.
  • Näringsfastighet. Läs här om hur du deklarerar hyreshus, industrifastigheter och andra näringsfastigheter.
  • Aktiebolag. Broschyr med deklarationsreglerna för aktiebolag.
  • Fåmansföretag. Deklarationsregler för delägare i aktiebolag som är fåmansföretag.
  • Aktieförsäljning. Handledning om hur du deklarerar aktier och andra värdepapper. Att deklarera aktier där det varit avknoppningar är extra krångligt. Länkar till fler broschyrer här.
  • Ladda ner olika deklarationsblanketter här.