<![CDATA[]]>

Så kan du undvika höjningen för unga

Anders Andersson

Publicerades: 27 juli, 2015

Alla unga företagare och anställda får kraftigt höjda sociala avgifter den 1 augusti. Men detta går att undvika – för den som följer Driva Egets råd.

De sociala avgifterna för unga är just nu en stor politisk stridsfråga men också en komplicerad villervalla med olika procentsatser och datum, enligt rutan nedan. Den rödgröna regeringen ville i sin budget för 2015 ta bort ungdomsrabatten snarast. Men så tvingades regeringen följa Alliansens budget, som föreskrev ytterligare sänkning för vissa åldersgrupper.

Det betydde att regeringen den 1 maj måste sänka för dem som är födda 1990–1991. Men när regeringen snart börjar styra efter sin egen budget blir det kraftiga höjningar från den 1 augusti.

Som du ser i tabellen nedan höjs de sociala avgifterna med 10,6–15,3 procentenheter för alla som är födda 1990 eller senare, olika mycket beroende på födelseår. De som är födda 1989 fick höjningen den 1 maj.

Höjningen i aktiebolag gäller både de anställda och bolagsägare som tar ut lön. Företagare med unga anställda tjänar alltså på att betala ut övertidslön och semesterersättningar före 1 augusti. Företag med god likviditet kan också före den 1 augusti betala ut lön i förskott för september och kanske också resten av årets månader.

avgifter

Klicka på bilden för att se den större.

För unga entreprenörer med enmansbolag finns det mycket att tjäna på att betala ut hela årslönen före den 1 augusti. Exempel för en som är född 1992 eller senare:

Månadslönen är 30 000 kronor under augusti till och med december, alltså 150 000 kronor under dessa fem månader. Betalas den lönen ut före den 1 augusti blir de sociala avgifterna 10,21 procent på 150 000 kronor, en sänkning av kostnaderna på hela 22 900 kronor.

I ett aktiebolag är det inga skatteproblem med att betala ut lönen i förskott på det här sättet. Det finns inga krav på att en lön ska motsvaras av en viss arbetsinsats. Det behöver heller inte bli problem för företag som har ont om pengar i kassan.

– Det är inget som hindrar att en bolagsägare som fått lön i förskott lånar ut dessa pengar till sitt bolag, säger Jan-Erik W Persson, rådgivare på Visma Spcs.

Det kan behövas när arbetsgivaravgiften och avdragen skatt ska betalas in till skattekontot månaden efter löneutbetalningen.

För dig som har enskild firma går det inte lika lätt att undvika höjningen. De sociala avgifterna (egenavgifterna) på firmans totala årsöverskott ska normalt tas ut som ett genomsnitt med den höga avgiften under fem tolftedelar av året. För den som är född 1990–1991 blir årets avgift därmed 20,76 procent.

– Men den som kan visa att en större del av arbetet har skett före augusti bör påpeka det i samband ned deklarationen för 2015 och kräva den låga avgiften som gällde under den första delen av 2014, säger Jan-Erik W Persson.

Medel i periodiseringsfond och expansionsmedel bör få 14,89 procent i avgift eftersom pengarna intjänats under åren innan avgifterna höjdes. Den saken har dock ännu inte prövats av Skatteverket.

Läs mer i senaste numret (nummer 4) Driva Eget som finns ute i butik nu.

Prenumerera på Driva Eget här.