Lär av Läckbergs okända skatteknep
Därför blir det bara 30 procent i skatt

Lär av Läckbergs okända skatteknep

Deckarförfattaren Camilla Läckberg har tagit ut 16 miljoner i utdelning – mer än de flesta storföretagarna. Läs här om det okända skatteknepet som ger henne bara 30 procents skatt. 

Att spana in kändisarnas bokslut gör Driva Eget inte bara av nyfikenhet utan också för att dra lärdomar till nytta för andra företagare.

Camilla Läckbergs rekordhöga vinst lär oss hur man kan plocka ut miljoner privat ur ett aktiebolag och betala 30 procent i skatt på den största delen.

Topplistan över författarnas bolag visar att det mest lönsamma är att skriva deckare och sedan se till så att de både översätts och blir film. Det visar bokslutet för Camilla Läckbergs bolag Camlac AB som slutade på 20,8 miljoner för 2012.

Många bolagsägare låter vinsten stanna i bolaget för framtida bruk. Men inte Camilla Läckberg. När bolaget dragit av vinstskatten från resultatet blev det 16 miljoner kvar. De tog hon ut i utdelning.

Endast den som har mängder med anställda eller 100-tals miljoner i insatt kapital kan plocka ut sådana utdelningar med den normala utdelningsskatten på 20 procent. Men hon och de flesta andra får nöja sig med den 20-procentiga skatten på knappt 150 000 kronor av utdelningen.

Camilla Läckberg använde sig dock av en annan skatteregel som är förunnat endast den som kan ta ut utdelningar av hennes storlek:

  • Att betala tjänsteinkomstskatt med upp till 57 procents marginalskatt på cirka 5,6 miljoner av utdelningen (100 inkomstbasbelopp) och 30-procentig kapitalskatt på resten.

Den totala inkomstskatten på 16 miljoner i utdelning blev då cirka 6,2 miljoner – nästan 10 miljoner för privat konsumtion.

Förvaltningsberättelsen beskriver omsättningen på 38 miljoner som början på något ännu större – med hårdlansering i USA, nya filmer, marknadsföring av klädmärken och tioårsjubileum under 2014.

LÄS MER: Mer koll i kändisarnas bokslut hittar du i Driva Eget nr 5/2013. Prenumerera HÄR. Återförsäljare av Driva Eget hittar du HÄR.


Nyhetsbrev