<![CDATA[]]>

Du kan vänta både med deklaration och extraskatt

Anders Andersson

Publicerades: 2 maj, 2012

I dag den 3:e maj är det sista deklarationsdagen (uppskjutet från den 2:a). Men låt inte det stressa dig. Driva Egets Anders Andersson tipsar här om hur du kan skjuta upp deklarerandet och att det lönar sig att vänta med att betala in extra skattepengar. Så kan även du se ut som på bilden.

Att komma försent med deklarationen kan kosta 1 000 kr i förseningsavgift för privatpersoner och 5 000 kr för aktiebolag.
För att vara riktigt säker på att inte få avgift ska du deklarera över nätet senast kl 24 i kväll, efter att deklarationsdagen sköts upp från 2:a till 3:e maj, men skickar du deklarationen i brev räcker det med att du lägger den på postlådan i dag.

Om du nu märker att du inte hinner så kan du göra på två sätt för att slippa förseningsavgift:

  • Kontakta Skatteverket i dag och begär anstånd med att lämna deklaration. Det räcker med att du anger tidsbrist om det gäller anstånd med bara ett par veckor.
  • Skicka in en underskriven huvudblankett i dag och lämna in en komplettering senare. Då kan du i lugn och ro fundera över nya avdrag och justeringar.

Tänk på att du kan ändra och komplettera din deklaration hur många gånger som helst fram till i höst. Det är då alltid den senast inlämnade deklarationen som gäller.

Innan du lämnar in deklarationen så kolla här i Driva Egets checklista så att du inte missat några möjligheter att sänka skatten.

Förr stressade också många med att fyllnadsinbetala skatt på sista deklarationsdagen för att slippa en hög kvarskatteavgift. Det behöver du inte göra längre. Det blir ingen ”tröskeleffekt” längre, eftersom denna avgiften räknas som dag för dag-ränta.

Dessutom är räntan nu så låg att det är mer lönsamt att vänta med att betala in denna extraskatt.
 

Förra året vid den här tiden var det lönsamt att fyllnadsinbetala, eftersom kostnadsräntan var 2,5 procent (motsvarar 3,6 i avdragsill ränta). I år blir rådet det motsatta – gör ingen fyllnadsinbetalning.

I år har den så kallade basräntan nämligen sänkts så mycket att räntan på skatteskulder på det som är över 30 000 kr bara är 1,25 procent, vilket motsvarar en avdragsgill ränta på ca 1,8 procent. För det som ligger under är räntan 1 procent, och det motsvarar endast 1,45 procent i avdragsgill ränta.

Det är alltså bättre att ha pengarna på ett högräntekonto och vänta med skatteinbetalningen tills du får skattsedeln, oftast till hösten. Hitta ett högräntekonto här.

Ska du trots allt nu betala in skatt till Skatteverket måste du efter den 15 maj betala på bankgirokonto, 5050-1055, eftersom  postgirokontot stängs då.