Anders Anderssons bästa deklarationsråd
Checklistor så att du inte missar något

Anders Anderssons bästa deklarationsråd

Här är Anders Anderssons bästa deklarationstips för årets deklaration. Kolla så att du inte missat något.

Här är bra hjälp för dig som har enskild firma:

  • Du som har enskild firma kan ofta själv bestämma förr årets inkomst, enligt instruktion här. Har du enskild firma som gått med förlust finns ett lönsamt råd här.
  • Flytta siffrorna rätt på blankett NE för alla med enskild firma och läs här och i senaste Driva Eget  vilka kostnader i firman som kan dras av på blankettens framsida. Missa inte att egenavgifterna är avdragsgilla. 
  • Den som har lantbruk, fastigheter eller skog eller annan enskild näringsverksamhet med stora tillgångar kan  sänka skatten med räntefördelning. Läs mer här.

Här är bra hjälp för dig som har aktiebolag:

Om du har aktiebolag är det bokslutet för 2013 som avgör det mesta nu när det är deklarationsdags. Men det finns ändå viktiga saker att tänka på:

  • Utdelningen. I bolagsstämmoprotokollet ska det skrivas in att du nu ska ta ut den utdelning som du har rätt till, oftast drygt 150 000 kr om du inte har anställda. Men tänk på att bolaget kanske behöver pengarna och att det därför är bättre att inte ta ut något nu. Den låga skatten på 20 procent får du då i stället när du säljer eller avvecklar bolaget, och beloppet räknas dessutom upp år för år. Beräkna utdelning här.
  • K10-blanketten. Kolla med någon expert så att den rekordkrångliga K10-blanketten om utdelning fylls i rätt.
  • Periodiseringsfond. I samband med bokslut och deklaration bestämmer du om du ska skjuta upp skatten på upp till 25 procent av bolagets vinst med hjälp av periodiseringsfond. Men tänk då på att det för bolag men inte för enskild firma blir ränta på denna skattekredit.
  • Representation. En del av kostnaderna som dragits av i bokslutet måste tas upp till beskattning igen i deklarationen. Det gäller exempelvis det som överstiger 90 kronor per person vid representation. Det kan tyckas att man lika gärna kan betala dyra krognotor med privata pengar. Men kostnaden blir faktiskt längre än med privata pengar även för den del som inte är avdragsgill.
  • Räkning till dig själv. Tänk på att ditt bolag är en egen juridisk person som du i egenskap av privatperson kan göra affärer med. Du kan därmed skriva räkning till aktiebolaget för företagsutgifter som du betalat ur egen ficka. Läs om reseavdrag här.

Nyhetsbrev