<![CDATA[En misslyckad rekrytering kan stå företaget dyrt. Foto: Getty Images]]>

8 vanliga missar när du rekryterar – som kan stå dig dyrt

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 28 augusti, 2017

Dags att växa? Grattis! Men se upp så du inte trampar i klaveret – då riskerar du att anställa fel person, skrämma bort en stjärna eller ge ditt företag dåligt rykte. Här guidar proffset.

Förr var jobbsökande glada över att få en anställning, och stannade ofta många år. Idag är läget ett annat.

– Rörligheten mellan anställningar är större och det är allt viktigare för individerna att förtagets värderingar stämmer överens med de egna värderingarna i livet. Det ska kännas bra i magen och arbetet ska vara en utmaning i större utsträckning än tidigare, säger Malin Gyllin som skrivit boken ”Hitta rätt medarbetare!”.

Läs också: Ha koll på reglerna när du provanställer

Malin driver HR-konsultföretaget Stand By You, har arbetat med rekrytering under 20 år på små och stora företag och erbjuder praktisk rekryteringsträning. Hennes råd är att låta rekryteringen ta tid.

– Risken med en påskyndad eller hafsigt genomförd rekrytering är att utvärderingarna av kandidaterna inte är ordentligt gjorda och att företaget anställer fel kandidat. Detta i sin tur är kopplat till stora kostnader då oro i organisationen uppstår, uppsägningstid ska betalas, ibland finns en överenskommelse som kostar pengar, företagets goda rykte kan skadas och så vidare.

 8 vanliga misstag när du rekryterar

1. Du vet inte riktigt vem du letar efter

Det är lätt att tro att du behöver en viss typ av person, fast det inte stämmer. Så gör en ordentlig kravprofil.

– Det är viktigt att man tar en ordentlig funderare på vad man verkligen vill ha för att ta organisationen vidare i utvecklingen.

2. Du anställer en bekant

Det finns alltid en risk med att anställa någon som man känner väl om inte förväntningar och befattning är ordentligt förankrat, säger Malin.

– Många upplever det som svårt att hantera motsättningar med personer man känner på det privata planet. Utvärdera alltid bekanta på samma sätt som du gör med externa kandidater.

3. Du bryter dina löften till de jobbsökande

Lova inte mer än du kan hålla. Säger du att du ska höra av dig en viss dag eller vecka så ska du också göra det. Kandidaterna tappar förtroende för ditt företag annars.

4. Du glömmer intervjuplanering

Kalla inte till flera intervjuer där det är samma frågor som ställs hela tiden. Planera istället så det är olika områden som diskuteras vid varje intervjutillfälle. Annars kommer kandidaterna känna att det är bortkastad tid.

5. Du har inte koll på företagets värderingar

Det har blivit mer och mer viktigt för kandidater att förtagets värderingar stämmer överens med de egna värderingarna, enligt Malin. Se till att du kan presentera dessa på ett bra sätt under första intervjun.

6. Du håller inte fast vid kravprofilen

Gå alltid tillbaka till din kravprofil och håll fast vid vad du specificerat att du behöver, innan du bestämmer dig för rätt person att anställa.

– Det är lätt hänt att ändra sin kravprofil för att den ska passa in på den kandidat som du upplever som trevligast, den som är mest lik dig själv och den som du trivs med under intervjun.

7. Du slarvar med referenstagning

– Tyvärr tycker många att det här steget inte är så viktigt. Ingen kandidat skulle lämna en referens som inte säger bra saker om honom eller henne. När du tar referenser är det viktigt att lyssna på vad referenspersonen verkligen säger och fråga vidare om något känns oklart. Många referenspersoner är väldigt ärliga även om det är någon som kandidaten bett dig ringa.

8. Du ger avslag på ett oprofessionellt sätt

Hantera kandidater som inte får tjänsten med respekt.

– Det är av vikt att det blir ett bra avslut även om det är ett ”nej tack” de möts av. Sköts det på ett bra sätt kommer de vara ambassadörer och berätta om er professionella rekryteringsprocess och ert fantastiska företag. Tyvärr berättas det allt som oftast om dåliga rekryteringar, det sprider sig och skapar en dålig bild av företaget.