<![CDATA[]]>

Nytt krav på bankerna: Nu kan du se vad andra har för ränta

Ebba Arnborg

Publicerades: 19 maj, 2015

Efter krav från Finansinspektionen tvingas storbankerna redovisa de snitträntor deras kunder faktiskt har – och de är mycket lägre än angivna listräntor. Se hur mycket här och få tipsen för att pruta på räntan.

Från och med juni kräver Finansinspektionen att bankerna vid sidan om listräntor även uppger den faktiska snittsränta deras kunder förhandlat fram. Det vill säga den genomsnittliga bolåneräntan enligt listpris minus givna rabatter. Detta för att stärka konsumenternas ställning på bolånemarknaden.

Redan nu har Skandiabanken, Nordea och Handelsbanken gått ut med informationen. Den visar på stora skillnader mellan faktiska räntor och listräntor – och mellan genomsnittsräntorna för olika banker.

Hos alla dessa tre banker ligger listräntan på en tremånadersränta på 2,02 procent. Men genomsnittsnivåerna är betydligt lägre.

Hos Skandiabanken låg den genomsnittliga tremånadersräntan på 1,54 procent i april. Hos Nordea ligger den något högre, på 1,59 procent, och hos Handelsbanken betydligt högre – på 1,72 procent.

Jämför den ränta du själv betalar med bankernas genomsnittsränta. Ligger du över så gå till din bank och fråga varför, tipsar Villaägarnas chefsekonom Daniel Liljeberg.
– Då menar jag att alla argument som inte har att göra med betalningsanmärkningar, hög belåning och svag ranking på arbetsmarknaden – de är fel, säger han till DI.

Har du bolån kan det alltså vara dags att nu förhandla med banken för att stärka din privata ekonomi.
– Man har världens läge nu att pruta på lånen. Marginalerna på bankerna har aldrig varit så stora på ett villalån som nu. Så se till att pressa ner räntan. Det duger inte att betala två tre procent för ett lån, säger Anders Andersson.

Rådet från Anders Andersson är att spela ut bankerna mot varandra:
– Gå till din bank och säg att du vill ha den bästa möjliga räntan på det lån du tänker ta. Sedan går du till en annan bank och frågar vad de ger för ränta på samma typ av lån. Och kanske till en tredje eller fjärde. Det kan säkert sluta med att du kan gå tillbaka till din första bank och säga att ”hos grannbanken fick jag si och så mycket ränta”. Då kan du med det få ner räntan, säger han.

Det är inte säkert att du behöver byta bank, men var beredd på att göra det.
– Säg då att du ska flytta alla dina affärer. Inte bara lånet utan hela ditt engagemang, fonder och alltsammans. Då har du ett ganska bra förhandlingsläge, säger Anders Andersson.

De redovisade snitträntorna är ännu ett verktyg i förhandlingen.
– Även om man är kund i en annan bank kan man ta med sig snitträntorna från de banker som nu redovisar det och använda det i förhandling med sin bank, säger Daniel Liljeberg till DI.

Så här ser räntorna ut:

Handelsbanken
Bindningstid Listränta Genomsnittsränta
3 månader 2,02 1,72
1 år 2,04 1,43
2 år 2,06 1,59
3 år 1,90 1,64
5 år 2,17 1,91

 

Nordea
Bindningstid Listränta Genomsnittsränta
3 månader 2,02 1,59
1 år 2,02 1,60
2 år 2,08 1,70
3 år 1,99 1,57
5 år 2,30 1,84

 

Skandiabanken redovisar bara genomsnittsränta för sitt tremånaders lån som just nu alltså är 1,54 procent.

Se alla aktuella listräntor för bolån här!