<![CDATA[]]>

Miljonböter för direktupphandlingar

Camilla Björkman

Publicerades: 20 januari, 2011

Nya regler gör nu att kommuner och statliga myndigheter kan få betala en straffavgift på upp till 10 miljoner kronor om de gjort otillåtna direktupphandlingar. Läs mer om regeln här och hur du gör för att vinna upphandlingen.

Den nya regeln ska minska korruption – men hjälper också småföretagare som vill delta i en offentlig upphandling. Hotet om en straffavgift – böter – kommer att gälla för kommuner, landsting och statliga myndigheter. De kan också få avtalen upprivna om de inte har följt reglerna.

– Fler upphandlingar kommer i fortsättningen att göras enligt reglerna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom på ett informationsmöte i Stockholm.

Hittills har det inte funnits något straff för de myndigheter som inte följt reglerna. Men nu hoppas alltså Konkurrensverket att myndigheterna håller sig inom lagen.

– Det är viktigt att våra gemensamma skattepengar används på det mest effektiva sättet. Om reglerna följs och alla upphandlingar konkurrensutsätts så minskar risken för korruption, säger Dan Sjöblom.

Vid mötet berättade representanter för Konkurrensverket om de nya upphandlingsreglerna och om hur verket kommer att prioritera de olika fallen framöver. Första fallet tar de till domstol nu i vår.

– Vi kommer att prioritera överträdelser som är särskilt allvarliga och fall som kan få stor vägledande effekt även för andra myndigheters agerande vid upphandlingar, säger Dan Sjöblom.

Men de nya reglerna gör det inte självklart att just ditt företag vinner upphandlingen. Driva Eget har därför samlat en rad viktiga råd för dig som vill snuva storbolagen på upphandlingen. Klicka här för att komma till dem.

Deltar du i en upphandling? Berätta och diskutera i vårt forum.

Dan Sjöblom på Konkurrensverket.