<![CDATA[Det finns mycket gratisbilder som du kan hämta på nätet. Foto: Pixabay]]>

Så hittar du gratisbilder utan att bryta mot lagen

Ebba Arnborg

Publicerades: 26 april, 2017

En bild säger mer än tusen ord, men hur får du tag på snygga till din marknadsföring med skral kassa – och utan att bryta mot upphovsrätten? 

Att använda bilder i annonser och inlägg på sociala medier gör stor skillnad. På Facebook får inlägg med bild hela 84 procent fler länkklick, 53 procent fler gillamarkeringar och 104 procent fler kommentarer än de utan, enligt en undersökning av Hubspot.

Förutom att ta bilder själv eller anlita en fotograf, kan du hitta redan tagna fotografier som du får använda. Men gör inte missen att tro att du kan plocka bilder som ligger på nätet hur som helst. Det finns lagar och regler du måste följa.

Det här gäller kring upphovsrätt

Det är fotografen som äger rätten till sina bilder. De kan dock sälja eller ge bort rätten att använda bilden på ett visst sätt eller ett visst antal gånger. Ofta äger fotografen fortfarande de konstnärliga rättigheterna och ska omnämnas i samband med att bilden publiceras.

De ekonomiska rättigheterna till en bild upphör 70 år efter fotografens död om bilden har verkshöjd, annars 50 år efter att den togs.

Det här gäller kring cc-licens

Organisationen Creative Commons har tagit fram sex olika licenser som en fotograf kan välja att deras bild ska ha. Det kan till exempel vara att du får använda bilden fritt mot att du anger fotograf, att du bara får använda den icke-kommersiellt eller utan att ändra i den.

Läs mer om de olika licenserna här: http://www.creativecommons.se eller gå iis gratis webbkurs i ämnet här https://kurser.iis.se/kurs/creative-commons.

För en creative commons bild ska du alltid ange fotograf samt licens med länk till licensvillkoren, och ofta även bildens namn med länk till originalet. Så här kan en korrekt bildtext se ut: Hus i skymning (bildnamn) av Anders Svensson (fotograf) CC BY-NC (licensen).

Dessutom kan andra krav, som att du inte får ändra i bilden (kallas ND) eller använda den kommersiellt (kallas NC) tillkomma.

Med en CC0-licens får du använda bilden helt fritt.

Med sökmotorn CC Search  kan du hitta tusentals bilder du får använda.

Så hittar du bilder på Flickr

Bildtjänsten Flickrs sökverktyg går att ställa in så att du bara ser bilder med creative commons-licens. När du klickar på en bild får du upp detaljerad information, som bildens och fotografens namn, samt vilken licens som gäller.

Det finns också externa sökmotorer till Flickrs bilder. En är http://johnjohnston.info/fcc.

Så hittar du bilder på Google

Med Googles bildsök kan du filtrera sökresultatet så att det bara visas bilder som du får använda. Klicka på ”sökalternativ” och sedan ”användningsrättigheter” och välj ett av villkoren, till exempel ”får användas och ändras”.

För att verkligen vara säker på att en bild du hittar här får användas bör du klicka vidare till sidan där den ligger och se efter. Lita inte helt på Google, använd inte bilder du hittar på det här sättet om du inte är säker på att du verkligen får använda dem.

Så hittar du bilder på Wikicommons

https://commons.wikimedia.org kan du också leta fram bilder, även här gäller det att noga läsa vilken licens som gäller.

11 bra bildbanker med gratisbilder

Här är några sajter med bilder som du får använda fritt.

https://pixabay.com

http://kaboompics.com

https://stocksnap.io

http://www.gratisography.com

http://picjumbo.com

http://www.lifeofpix.com

http://www.splitshire.com

http://www.pexels.com

https://skitterphoto.com

https://unsplash.com

http://stokpic.com

https://wiht.co/freestockimageslist