<![CDATA[Foto: Mostphotos]]>

Digitalt kassaskåp säkrar dina lösenord

Anders Thoresson

Publicerades: 26 juni, 2014

Under våren drabbade säkerhetshålet Heartbleed många småföretagare. “Byt lösenord!” löd då uppmaningen från nättjänsterna. Med ett digitalt kassaskåp i dator och mobil gör du det enklare för dig själv att följa experternas råd.

Om du är som de flesta andra har du gjort två misstag när det gäller dina lösenord:

  • De är för korta.
  • Du använder samma lösenord på flera webbplatser.

Ett bra lösenord ska vara långt, gärna 15–20 tecken. Längden är viktig eftersom det minskar möjligheterna för någon att knäcka det. Det finns gott om datorprogram för den som vill försöka, men med långa lösenord behöver programmen mer tid för att lyckas.

Och med tillräckligt långa blir det med dagens datorer praktiskt taget omöjligt. Använd därför inte bara bokstäver och siffror utan också specialtecken i lösenordet.

Att inte återanvända ett lösenord är viktigt av samma anledning som att du antagligen har mer än en nyckel på nyckelknippan.
Om någon skulle komma över ditt enda lösenord skulle det vara möjligt att logga in som dig överallt på webben.

Tillsammans utgör de här två råden en stor utmaning: Långa och många lösenord är inte enkla att komma ihåg.

Lösningen är att skaffa ett digitalt kassaskåp, ett program i dator och mobil där du kan förvara alla lösenord på ett säkert sätt.
Alla de program och tjänster som finns för att hantera dina lösenord bygger på samma grundprincip.

I programmet förvarar du de långa och unika lösenorden till alla dina användarkonton. Men för att komma åt dem måste du först låsa upp ”kassaskåpet”. Också det skyddas av ett långt och unikt lösenord – men det är det enda du behöver komma ihåg.

När kassaskåpet väl är öppnat kan du kopiera det lösenord du behöver. Många av programmen gör det till och med ännu enklare. Med en knapp som du lägger till i webbläsaren kan du logga in med ett klick.

Råd för bra lösenord:

  • Ett bra lösenord är långt och används bara på ett ställe.
  • För att ett långt lösenord ska vara enklare att komma ihåg går det att kombinera tre, fyra ord som inte har något med varandra att göra.
  • Använd gärna några specialtecken för att försvåra för den som använder ett datorprogram för att försöka knäcka lösenord.

Ge lösenorden extra omtanke

När du gör dina bankärenden loggar du inte bara in med ett lösenord. I stället använder du koddosa, ett bank-ID eller en annan lösning. Det kallas för tvåfaktorsinlogg, där ett lösenord kompletteras med en extra kontroll.

Google, Facebook och Dropbox är tre andra webbtjänster där tvåfaktorsinlogg finns som tillval, antingen med hjälp av appen Google Authenticator eller med hjälp av koder som skickas via SMS. Överväg att aktivera funktionen, om den finns, för dina mest värdefulla konton.

Har du drabbats av problem i samband med dina lösenord eller säkerhet på webben? Berätta i en kommentar!