Företagen spår en ljus framtid. Foto: Getty Images

Ljus framtid för små och medelstora företag

Samuel Karlsson

Publicerades: 24 augusti, 2018

Framtidsutsikterna bland Sveriges små- och medelstora företagare är goda. enligt banken Ferratums årliga företagsbarometer som genomförts i flera europeiska länder.

Enligt EU-kommissionen är över 66 procent av den svenska arbetskraften anställd inom små och medelstora företag. En grupp entrepenörer inom segmentet har nu deltagit i banken Ferratums årliga företagsbarometer, som visar att svenskt företagande går bra och förväntas gå ännu bättre framöver. Drygt tre av fyra svenska företagare säger sig vara nöjda över hur det egna företaget presterar, vilket också stämmer in hos grannländerna Danmark och Finland – där nöjdheten till och med är ännu större.

Att svenska entreprenörer är nöjda ska inte förväxlas med att de är mätta. Detta återspeglas bland annat i den breda ambitionen för ytterligare tillväxt, där över hälften av svenska företagare aktivt söker tillväxt för sina bolag genom bland annat rekrytering, investering, tjänst- och produktutveckling samt expansion mot nya marknader.

Växer med eget kapital

Ferratums barometer visar att svenska entreprenörer vill investera mer i sin verksamhet jämfört med föregående år och för att finansiera sina ambitioner väljer fyra av tio svenska entrepenörer att använda sig av eget kapital. I jämförelse med Finland där drygt var femte företagare säger sig använda eget kapital.

Den svenska entreprenören växer med andra ord gärna på eget bevåg, samtidigt som drygt var tredje företagare hävdar att de söker externt kapital under det kommande halvåret. Bland de som söker externt kapital har nya uppsättningar banker, exempelvis online-banker, växt fram som ett populärt alternativ.

Att rekrytera visar sig också vara ett tilltänkt recept för tillväxt bland svenska företagare då fler än hälften av företagen hävdar sig vilja anställa minst en medarbetare under det kommande halvåret. Att rekrytera för att gynna tillväxt är något man också tror på i Danmark där sju av tio danskar säger sig vilja rekrytera minst en kollega inom en snar framtid. I Finland däremot är man något mer tvivelaktig kring rekrytering för de kommande sex månaderna.

  • Drygt tre av fyra svenska företagare säger sig vara nöjda över hur det egna företaget presterar. I Finland och Danmark är företagarna än mer nöjda.
  • 4 av 10 svenska entrepenörer använder eget kapital för att investera, och man investerar mer i år än föregående år, jämfört med ex Finland där endast vart femte företagare använder sig av eget kapital.
  • Vart tredje företagare hävdar att de söker externt kapital det kommande halvåret
  • Mer än hälften av de svenska företagarna vill rekrytera minst en anställd det kommande halvåret