Deras idé drog in 5 miljoner på en månad. FOTO: CHRIS BENNISON

Deras uppfinning drog in 5 miljoner – på en månad

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 20 februari, 2017

De kom på ett sätt att spara på världens vatten och startade en crowdfunding-kampanj för att få in pengar. Målet: 250 000 kronor. Resultatet: nästan 2000 procent mer.

– Vi har lärt oss den hårda vägen att inte bara planera för vad som kan gå fel utan också för succé, säger de.

Den växande bristen på rent vatten är en av vår tids stora miljöutmaningar. Svenska uppfinningen Altered:Nozzle är ett extra munstycke till din vattenkran som gör att du bara gör av med två procent av den normala vattenåtgången, oavsett om du tvättar händerna, diskar eller sköljer grönsaker.

Just nu testlanseras den på MediaMarkts webbshop och har gjort succé på crowdfundingplattformen Kickstarter.

Vattnet atomiseras. FOTO: CHRIS BENNISON

Vattnet atomiseras. FOTO: CHRIS BENNISON

– Vi har fått så oerhört mycket stöd och uppmuntran. Mycket mer än vi trodde var möjligt. Det är verkligen en produkt som ligger folk nära hjärtat. I Sverige förstår vi inte vilket akut läge det är med vattenbrist världen över, säger Johan Nihlén, medgrundare och vd av Altered company.

Innovatören bakom, Kaj Mickos, fick idén när han jobbade på världsutställningen i Shanghai 2010.

– Temat var ”Better City Better Life” vilket gjorde att han gick och funderade på de stora problemen. Vatten var ett sådant. Och då föddes idén om att kunna atomisera vatten direkt i kranen, berättar Johan.

Johan förklarar att i en vanlig kran så rör du bara en liten del av vattnet som rinner ut. Det mesta studsar av eller rinner förbi. Men när vatten atomiseras bryts det upp i en dimma som skjuter ut i hög hastighet.

– Det ökar vattnets ytarea otroligt mycket. Helt enkelt så kommer man i kontakt med och använder varenda droppe vatten som kommer ur kranen, säger han.

För att få råd att ta fram produkten behövde Johan, Kaj och designern Mikael Abbhagen finansiering. Men att kontakta investerare kändes inte som ett bra alternativ.

– För ett projekt som vårt, som är i en tidig fas innan produktion och med bara prototyper blir värderingen relativt låg i och med att risken i projektet är högre. Vi skulle fått ge bort en ganska stor andel av bolaget om vi tagit in pengar från investerare, säger Johan.

Så de bestämde sig för att testa crowdfunding. Att låta personer runt om i världen skänka pengar mot att få en Altered:Nozzle när den väl lanserats. Så de skapade en kampanj på crowdfundingplattformen Kickstarter. Målsättningen var att få in 250 000 kronor på 30 dagar. Men innan kampanjen var över hade de fått in hela 5 miljoner.

– Jag tror det var natten mellan dag två och tre som det smällde till. Då vaknade vi på morgonen till en helt ny värld. Mailen var fullkomligt överfull och telefonen ringde från hela världen dygnet runt, säger Johan.

Första strategin var att bara försöka svara alla de kunde. Men efter att ha jobbat dygnet runt i två dagar och antalet obesvarade mail hade vuxit till 800 visade det sig vara en omöjlig taktik.

– Då fick vi backa lite och börja fokusera på att få ut produkten istället. Det har så klart varit en fantastisk resa som fortfarande håller på, säger Johan.

Så vad gjorde crowdfundingkampanjen så framgångsrik? Johan berättar att de gjorde egna pressutskick och marknadsföring på sociala medier. Men framgångsnyckeln var att den film de gjort om produkten plockades upp av facebookgruppen Now This Future.

– Den fick snabbt flera miljoner visningar – och idag har den runt 12 miljoner – vilket uppmärksammades av media runt världen. Och på den vägen var det, säger han.

Att få så många ”backare” av kampanjen var både glädjande, och problematiskt, skulle det visa sig. Förutom mer administration med att svara på frågor än de hade kunnat föreställa sig blev killarna tvungna att skala upp produktionen, vilket inneburit en månads försening fast de var förberedda för produktion innan de gick ut med kampanjen.

”Vi har lärt oss den hårda vägen att inte bara planera för vad som kan gå fel utan också för succé”, säger de.

– Innan Kickstarterkampanjen hade vi mest planer för hur vi skulle försöka få uppmärksamhet. Men med uppmärksamheten så blev det också en enorm press på organisationen. Vi är ju bara tre personer som drog igång det här. Att då hålla kontakt med tusentals backers, samtidigt som vi får tusentals förfrågningar via mail från hela världen, plus att vi behövde se över produktionen var mer än vi kunde hantera. Det finns stöd och tjänster man kan köpa in just för crowdfundingprojekt. Det hade vi inte koll på innan. Så det hade vi kunnat planera för bättre, säger Johan.

Har ni något råd till andra som funderar på crowdfunding för att finansiera sitt bolag?

– Som svenskar är vi ganska måna om att vilja planera och ha allt på det torra. Men vi har sett att varje gång vi kommit ut med något fysiskt, som en prototyp eller förproduktionsmodell så har allting verkligen tagit fart. Människor vill se och känna på något. Även om det är mjukvara så skulle jag se till att få en klickbar ”keynote” eller liknande så fort som möjligt. Det är när människor ser något som allt verkligen tar fart. Så våga gör. Se till att komma ut och prata med människor. Och justera löpande istället, säger Johan.