Cyklande rörmokaren lämnar ingen oberörd.

Cyklande rörmokaren revolutionerar branschen

Samuel Karlsson

Publicerades: 4 september, 2018

De blev utskrattade och hånade när de startade. Nu är de utsedda till årets hantverkare – och nominerade i Driva Egets tävling. Cyklande rörmokaren vill revolutionera hela branschen.

Direkt innanför dörren står en lastcykel med Cyklande rörmokarens logga. Bakom den finns en murad eldstad och i taket hänger en gammal blåsbälg. Lokalen, mitt i Gamla Stan i Stockholm, är k-märkt och har tidigare varit en medeltida smedja. 

– Många hantverkare håller till i något trist industriområde långt ute i förorten. Vi sitter mitt i smeten och har cykelavstånd till våra kunder i alla delar av innerstan. Det är perfekt för vår verksamhet, säger Alexander Ulvgården, en av grundarna.

Cyklande rörmokaren fick egentligen sin början med ett nej som släckte en annan dröm. Alexander och kompisen Hugo Wolgers hade långtgående planer på att utveckla en träningsklubb. De var redan igång med en mindre verksamhet och hade siktet inställt på nya lokaler. Allt som saknades var ett tillstånd från kommunen. Men i sista stund fick de avslag på sin ansökan.

– Jag hade jobbat flera år som rörmokare men var trött på missförhållandena i branschen och ville göra något annat. Men när vi fick nej till träningslokalen bestämde jag mig för att tänka om. Då föddes idén till Cyklande rörmokaren. Jag ringde Alexander och bad honom regga namnet och sedan dess har det rullat på, säger Hugo.

Vision för branschen

Han hade en vision om att jobba på ett annat sätt i branschen. Han hade noterat flera brister hos de befintliga aktörerna och såg att det fanns utrymme för en utmanare om man satsade på ett annat sätt att jobba. En av bristerna var synen på transporterna. 

– Alla åker bil. Det är själva kärnan i hantverkarens identitet. Men det är otroligt ineffektivt och dessutom dåligt för miljön. Du fastnar i bilköer, måste hitta en parkering och betala både trängselavgift och kostnaden för bilen. Med cykel tar du dig fram överallt, den kostar nästan ingenting och det är bra för miljön. Planerar du dessutom jobben rätt fungerar det utmärkt att ha med alla verktyg och allt material som behövs på cykeln.

Den andra viktiga punkten som han ville förändra var inställningen till service. 

– Många hantverkare skiter i kunden. De behöver inte bry sig eftersom det inte finns någon konkurrens och alla beter sig likadant. Men för mig är det självklart att svara på frågor och ta kunden på allvar. När vi rekryterar nya rörmokare ser vi lika mycket till den sociala kompetensen som yrkeskunnandet. Du måste bemöta kunden på ett trevligt sätt för att jobba hos oss.

Inte slit och släng

Den tredje och sista pusselbiten som Hugo ville satsa på var reparationer.

– Som anställd har jag fått uttryckliga order om att inte utföra några reparationer. Man tjänar mycket mer på materialet när man exempelvis byter ut en blandare än om man bara fixar den trasiga packningen. Det är en förkastlig inställning som ökar kostnaderna för kunden och dessutom skapar onödig miljöpåverkan. Men ingen annan rörmokare jobbar som vi gör nu.

Med de här tre grundpelarna i fokus drog Alexander och Hugo igång verksamheten i februari 2017. De hade ett startkapital på 95 000 kronor och till en början jobbade de heltid på andra ställen och sysslade med firman på kvällar och helger.

Det var först i juni som Hugo sade upp sig från sitt jobb. Alexander hade kvar sin tjänst på ett it-bolag ända till november.
    – Jag var inte ledig en enda dag på åtta månader. Till slut höll jag på att gå in i väggen. Då bestämde jag mig för att säga upp mig också och satsa helt på firman, säger han.

I samma veva drabbades Hugo av blodförgiftning. Trots det drev de verksamheten vidare.

Ingen trodde på dem

När de drog igång var det många i branschen som uttryckte misstro inför deras sätt att jobba. De blev ofta hånade av både andra rörmokare och grossister.

– Först hette det att vi inte skulle klara oss utan bil, sedan att vi inte skulle få folk som ville jobba för oss. Och när det blev vinter trodde många att vi skulle ge upp. Men vi har inte behövt ställa in ett enda jobb sedan vi startade och vi har expanderat hela tiden. Idag har vi tretton anställda och det är bara början. Det här kan bli hur stort som helst.

Den första tidens gliringar och misstro har i stället bytts mot rent förtal och hat. I olika Facebookgrupper för hantverkare får Hugo utstå mycket skitsnack och förnedrande kommentarer. Det märks att de lyckats skaka om en hel bransch. Vilket inte minst priset som årets hantverkare 2017 visade. 

– Men det finns en uppenbar risk att de stora aktörerna kopierar vårt koncept. När de väl fattar hur effektivt och lönsamt vårt arbetssätt är borde fler börja jobba så här. Men det är ju egentligen bra. Om fler börjar cykla är det en vinst för miljön. Min ambition är att förändra hela hantverksbranschen, säger Hugo.

Målsättningen är högt ställd och ambitionen är att växa både i Stockholm och runt om i landet. Nyligen drog man igång en cyklande snickare och när de hittat rätt person kommer de även sätta en elektriker på en hoj.

– Jag är inte intresserad av att starta en liten rörmokar-
firma som går att hanka sig fram på. Vi ska blåsa upp det här så mycket det bara går och revolutionera hela branschen. Vi gör det för att vi vill tjäna mycket pengar och bli en riktigt stor aktör på marknaden i hela landet. Målsättningen är att vi ska kunna sluta jobba om några år och satsa på träningsklubben, säger Hugo.

De jobbar fortfarande långa arbetsdagar. Men nu mer unnar de sig i alla fall att vara lediga på lördagar.

Nominering

Cyklande rörmokaren utmanar en hel bransch med sin vision om ett mer hållbart sätt att arbeta med kunden i fokus. 

Cyklande rörmokaren

Startår: 2017. Säte: Stockholm. Anställda: 13. Goliat att kämpa mot: Konkurrenter i VVS-branschen. Läs mer: cyklanderörmokaren.se

Av: Samuel Karlsson