Alexander Pärleros hemma i lägenheten.

Alexander Pärleros tips till framgång ”Do that shit”!

Samuel Karlsson

Publicerades: 2 maj, 2018

Med 1,5 miljon lyssningar per månad har Alexander Pärleros tagit sig till toppen med Framgångspodden. Men det var en resa som startade från botten. Nu har han skrivit en bok om sina erfarenheter.

Han har precis landat från några dagars ledighet i New York. Väskorna står fortfarande packade på golvet i den rymliga lägenheten i centrala Stockholm. Det känns nytt och fräsch och en pampig kristallkrona hänger i taket i vardagsrummet. Tittar man ut genom fönstren ser man ut över taken i Vasastan. Alexander Pärleros, som driver Framgångspodden, har gjort en osannolikresa både geografiskt och materiellt från sin uppväxt i Stockholms förorter.

Alexander Pärleros

– Ett tag bodde jag i en barack i Brandbergen som immigrationsverket dömt ut. Men där satte man oss soc-ungar. Det var mögel på väggarna och golvet lutade så du kunde lägga ett äpple i ena hörnet och det rullade till det andra. Många av de andra killarna som bodde där hade missbruksproblem. Det kunde bli läskigt ibland.

Alexanders väg från den mögliga baracken till lägenheten i Vasastan är kantad av både framgångar och motgångar. Idag driver han Nordens största intervjupodd med 1,5 miljoner lyssningar per månad. Det är en framgångssaga som kunde vara hämtad från en film. Där hjälten får kämpa sig upp från botten till toppen. Men det känns nästan som verkligheten överträffar dikten.

Vändpunkten som röjdykare

Trots problemen under sin uppväxt och en stökig skolgång kom han in på försvarets utbildning till röjdykare. Han klarade de hårda påfrestningarna och det blev något av en vändpunkt i hans liv. Efter avslutat militärtjänstgöring började han söka jobb som han visste att han inte kunde få. Han ringde varje vecka till olika rekryteringsbolag.

Till slut var det någon som hörde av sig och sa att han aldrig skulle få de där jobben som han sökte men att han kunde få gå på en anställningsintervju för att bli säljare på en radiokanal istället.

– Jag insåg att det här var mitt livs chans men jag hade ingen kostym som jag kunde ha på mig när jag gick på intervjun. Jag köpte en på Åhléns för 5000 kronor. Det var på en söndag och det fanns inget annat öppet. Jag gick på intervjun och vek in lapparna men sedan lämnade jag tillbaka den igen. Jag fick jobbet och hann köpa en billigare kostym innan jag skulle börja.

Historien om kostymen är ett ganska talande exempel som visar hur Alexander inte låter sig stoppas utan hittar vägar över hindren som han råkar ut för. Han kastade sig in i jobbet som mediesäljare och bestämde sig för att han skulle lyckas.

Hårt jobb

Han började alltid före sina kollegor på morgonen och satt kvar några timmar extra när de andra gått hem. Även på helgerna gick han till jobbet och hans ansträngningar gav resultat.Han blev utnämnd till den bästa mediesäljaren (Bonniers Awards) och fick lön på cirka 200 000 kr per månad redan som 22 åring. Efter det har karriären fortsatt uppåt men med några motgångar på vägen innan han startade Framgångspodden.

LÄS OCKSÅ: Så blir du en miljardentreprenör

När jag frågar hur lång tid det tog innan den var finansierad så borde jag förstått svaret direkt. Alexanders förmåga att sälja gjorde att han lyckades få finansiering från första avsnittet.

– Jag ringde marknadschefen på Sveriges största bank och fick till ett möte. De ville veta vilka lyssnarsiffror jag hade räknat med men jag hade ingen aning. Jag drog till med 25 000 och de nappade på idén. Det var en chanstagning men det första avsnittet hade 79 000 lyssnare så jag kunde hålla det jag hade lovat. Efter det har det bara rullat på.

Finansiering till Framgångspodden

Alexander har gjort närmare 200 avsnitt av Framgångspodden med en stor bredd av olika personligheter. Från 105 åriga Dagny Carlsson, som är världens äldsta bloggare, till skogmunken Björn Lindblad och superentreprenören Petter Stordalen. Han har hela tiden letat efter personer som han kan lära sig något av till podden.

– Det finns oerhört mycket kloka och intressanta människor som sitter på en massa erfarenheter och kunskaper. När jag gör mina intervjuer så känner jag att jag får pusselbitar som får mig att växa som människa. Och det tror jag att mina lyssnare upplever också. Det är en av anledningarna till att Framgångspodden blivit så uppskattad.

Men Alexander är inte den som sitter stilla och nöjer sig med det han har åstadkommit. När han gjort närmare 200 intervjuer upplevde han att han ville samla alla kloka tankar som de olika gästerna bjudit på och blanda dem med egna erfarenheter i en bok.

– Det är kanske en av de svåraste sakerna som jag gett mig in på. Jag är dyslektiker och har alltid haft svårt för att läsa och skriva men jag ville verkligen göra den här boken. Det har varit väldigt mycket jobb men nu är den klar.

Titel på boken är ”Framgångsboken Mina nycklar till ett lyckligare och rikare liv”. Och den är fullmatad med handfasta tips och erfarenheter både för den som vill lyckas som företagare och som vill få bättre balans i livet.

Ett huvudtema i boken är hur man går från dreamer till doer. Varje kapitel bjuder på konkreta tips och hjälpmedel som går att applicera på det dagliga livet eller i företagandet. De kan handla om allt från hur man ska klä sig och kostråd till hur man ”vässar sågen” för att göra ett bättre jobb på ett smartare sätt. Boken skulle mycket väl kunna fungera som obligatorisk läsning för alla som funderar på att starta en karriär utanför de vanliga ramarna.

Alexander Pärleros tre budord:

  1. Win-win-win
    Allt du gör ska ge ett win-win för alla inblandade. Fokusera inte bara vad du kan få ut av ett möte. Försök att ge något tillbaka. Och undvik människor som bara tänker på sig själva. Om ni ger något till varandra leder det till något större än vad ni kan åstadkomma var och en för sig.

– Jag får över hundra mejl i veckan och jag har lagt märke till ett fel som många gör: de sticker inte ut från mängden genom att erbjuda en win-win-situation. De flesta som kontaktar mig skriver att jag inspirerar, och det är förstås smickrande och kul, men de glömmer bort att tänka på vad jag skulle kunna få ut av att träffa dem – de skulle till exempel kunna ge feedback och smarta tips på hur podden kan bli bättre eller erbjuda sig att hjälpa till på något sätt med mina projekt. Win-win är en form av synergi som handlar om att båda parterna ska få ut något av mötet.

  1. Do that shit
    Tveka inte att göra sådant som känns jobbigt och svårt. Det är när du utmanar dig själv som du växer som människa.

– Jag har en liten elak röst i huvudet som försätter mig i olika jobbiga situationer. När jag får en förfrågan om att göra något som jag tycker är jobbigt så viskar den där rösten ”do that shit” och jag struntar i konsekvenserna och bara gör det.

  1. Fake it til you make it
    Föreställ dig att du lyckas med det du tänker göra.

– Jag använder mig av den hela tiden och skulle säga att det är en av mina största styrkor i livet att jag vågar göra det. ”Fake it ’til you make it” betyder att man i tanken redan tagit sig fram till målet, eller i alla fall lite närmare målet än vad man egentligenär. Det handlar om att försätta sig själv och sin omgivning i ett positivt tillstånd som i sin tur ofta ger en ordentlig skjuts mot det mål man vill uppnå. Det är rätt fascinerande att det fungerar på detta sätt.