Stefan Sauk lär dig bli bättre på din presentation.

Snacka som Sauk – maxa din presentation

Samuel Karlsson

Publicerades: 4 april, 2018

Vill du övertyga på kundmötet eller nå fram till åhörarna på en föreläsning? Här är skådespelaren Stefan Sauk och hjärnforskaren Jan Marcusson råd för att lyckas.

Säljmöten, föreläsningar, event – de flesta småföretagare behöver då och då tala inför publik. I höstas släppte skådespelaren Stefan Sauk och professorn, överläkaren och terapeuten Jan Marcusson boken ”Tala inför folk”. Den är fylld av verktyg som ska hjälpa läsaren bli bättre rustad för att kunna göra ett lyckat framträdande som berör och lämnar spår.

Som att inte vara för ambitiös – så länge du har förberett dig noga (det gäller att öva, öva, öva slår de fast).
– Var inte duktig och tänk inte på att leverera! Ambitionen dödar, att göra sig av med den skapar frihet. Om du har förberett dig tillräckligt, vilket du ska ha gjort så skiter det sig inte. Släpp taget och våga kasta dig ut, så blir det oftast bra, säger Stefan Sauk i boken.

Släng också ut Jante, uppmanar han:
– Att bara gå upprätt i Sverige är ju en provokation. Du har rätt att stå där på scenen. Alla har en historia att berätta. Det är först när du försöker passa in och inte tar plats som du blir ointressant.

8 goda råd för att maxa presentationen

  1. Se inte publiken som din fiende
    Var inte rädd för publiken, den vill dig väl och att det ska gå bra – människor vill inte sitta och må dåligt.
  2. Prata långsamt
    Tänk att du ska prata dubbelt så långsamt och dubbelt så högt som du tycker känns naturligt. Det gör att du inte kan sluddra för att bli klar så fort som möjligt. Sänk gärna ditt tonläge en aning då blir det behagligare att lyssna och din röst blir inte lika ansträngd.
  3. Tänk på kroppsspråket
    För att få till tal och röststyrka är din kroppshållning och din förmåga att ta in luft djupt ned i lungorna viktig. Ha en öppen hållning och sträck på dig.
  4. Utgå från bilder
    Skapa en mental bild som du lär in, du kan rita en bild som du sedan beskriver. Det är lättare att komma ihåg än en text med ord radade på varandra. Utifrån detta kan du också prata mer fritt och det gör föredraget mer levande.
  5. Ta paus
    Var inte rädd för mikropauser med talande tystnad då du möter åhörarnas blickar och försöker se hur de tar emot ditt budskap.
  6. Starta starkt
    Börja inte med att presentera dig utan börja offensivt, träna in en fras som du känner dig bekväm med. Använd gärna humor, ett förlösande skratt är bra som inledning.
  7. Placera ut livbojar
    Lägg in hjälpmedel i din presentation, det är bilder eller säkra stycken (sådana du kan repetera om du väcks mitt i natten). Det gör dig trygg och därmed blir du en bättre berättare.
  8. Skräddarsy för varje publik
    Anpassa ditt språkbruk och välj exempel som passar just publiken du pratar till. Formulera också en avslutande sammanfattning för målgruppen, kanske några enkla tips eller ett uppmanande till reflektion.

LÄS OCKSÅ: Starta eget som föreläsare

Av Ebba Arnborg