Se upp för kompispriser! 5 råd för att ta betalt
Experten: Så tar du rätt betalt

Se upp för kompispriser! 5 råd för att ta betalt

Visst kan du jobba gratis som företagare ibland. Men se upp så att inte omgivningen utnyttjar dig. Här lär dig småföretagarcoachen Eva-Britt Hult att våga ta betalt för dina tjänster. Även av de som inte förväntar sig att behöva betala.

Foto: Marianne Lindeborg

Foto: Marianne Lindeborg

Att som anställd få lön för sitt jobb är inga konstigheter. Tvärtom, varför skulle du jobba gratis? I småföretagarvärlden är det inte lika självklart. Kompisar och bekanta frågar om du kan ge en hjälpande hand ”du som ändå håller på med det där i ditt företag”.

Självklart ska du kunna hjälpa andra. Men när du gång på gång kommer på dig själv med att ge bort dina företagstjänster gratis eller till reapris – då är det dags att se upp. Här visar Eva-Britt Hult, småföretagarcoach känd från tv-programmet Vinna eller Försvinna och författare till boken Konsten att ta betalt, hur du vågar ta betalt i fem steg.

1. Förstå att du är värdefull
Du måste se dig som professionell, annars gör ingen annan det heller. Ta en tandläkare till exempel, inte lagar han eller hon tänder gratis! Tvärtom är det en tjänst vi förväntar oss att betala för.

2. Räkna ut OM du kan ge rabatt
Vill du trots allt ge ett kompispris, gör det inte bara automatiskt. Räkna först ut hur mycket du måste ha in i företaget varje månad, vecka och till och med dag. Den siffran ska sitta i ryggmärgen. Först sedan kan du ge lite rabatt – om du har råd.

3. Ha en ideell kvot
Det vill säga den del jobb du kan göra gratis eller till lägre pris. Det kan till exempel vara ett av 15 jobb eller 5 procent av arbetsbördan. Då kan du säga till andra: Tyvärr, min ideella kvot är fylld den här månaden.

4. Träna med rollspel
Om det ändå känns svårt att ta betalt, träna bort det med rollspel. Någon i familjen agerar kund och du får slipa på dina argument och träna på att säga nej.

5. Be att få återkomma
Det är svårt att säga nej när du har personen framför dig eller på telefon. Be därför alltid att få återkomma. Annars är det lätt att bli överrumplad och bara tacka ja till vad som helst.

Uppdaterad 2016-011-03


Nyhetsbrev

ANNONS