<![CDATA[Illustration: Göran Uggla]]>

”Han håller mig gisslan i firman”

Redaktionen

Publicerades: 6 oktober, 2016

Vi fick en läsarfråga: ”Hjälp! Jag vill skiljas, men min man håller mig gisslan i vår gemensamma firma! Vad ska jag göra?” Driva Egets psykolog Madeleine Gauffin ger råd.

Hur delar man på en firma som man drivit tillsammans när skilsmässan är ett faktum?

Vi fick ett läsarbrev:

”Jag och min man har varit ett par i nästan 20 år och driver ett företag ihop sedan 15 år tillbaka. Nu hör det till saken att vi ska skiljas efter en längre tids söndring.

Det är tillräckligt besvärligt som det är med ledsna barn och upprivna känslor när vi ska dela på bohaget och komma överens om barnen. Vi försöker hantera det, men det är svårt. Fast båda känner att detta är viktigast just nu.

Men när det kommer till firman blir det en helt annan sak. Det var min man som startade företaget, men jag har jobbat aktivt med företaget i alla år. Vi står som ägare gemensamt sedan en längre tid.

Men jag ser inte hur vi ska kunna jobba ihop i firman med tanke på hur dålig relationen är nu. Vi kan knappt prata med varandra. Det är som att det är ett enormt missnöje som varit undantryckt i många år, men när vi nu öppnat locket sipprar allt fram och då blir det svårt att prata rationellt om frågor som rör firman.

Det här gör att jag känner att jag måste hitta ett annat jobb. Samtidigt vill jag ha ut värdet för min andel i firman. Jag har ju i princip lagt ner lika mycket tid i firman som han har. Dessutom behöver jag kapital för att kunna köpa ny bostad.Men han säger bara att det är hans firma för det var hans idé från början.

Jag vet inte hur jag ska kunna driva det här utan att strula till familjesituationen ännu mer. Det är som att han håller mig som gisslan genom firman. Vad ska jag göra?”

/Ledsen tonårsmamma och företagare

Madeleine Gauffins svar:

”Du måste stå upp för din rätt”

Tack för din fråga som nog många kan känna igen sig i.

En skilsmässa rör många gånger upp det mesta i en relation och även inom en själv och att tro att man ska kunna komma väl överens är nog en utopisk tanke. Anledningen till att man skiljer sig är oftast bland annat att man inte kan komma överens.

Att gemensamt kunna lösa hur barnen ska ha det kan kännas som det viktigaste. Så viktigt att man kanske glömmer att stå upp för sin sak speciellt om det orsakar konflikter.

Det är viktigt att skilja på sakfrågor och känsloditon. Din man startade företaget och ni har tillsammans jobbat i det. Din man vill inte att du ska ha ut din del.

Självklart måste du ta hjälp av en advokat. Låt henne/honom helt driva det du har rätt till. Det är lätt att en känslig situation gör att man inte orkar stå på sig och kräva sin del av bohag, hus och andra materiella tillgångar.

Man kan vara så angelägen att få slut på konflikter som alla mår dåligt av att man är beredd att avstå från sin del av det man har rätt till.

Det är viktigt att stå upp för sig själv. Att säga att man är värd att få sin del. Att inte ge upp för att man är rädd och tycker det är obehagligt med konflikter.

Eftersom du har jobbat i firman och hjälpt till att bygga upp den till det den är idag kan det vara klokt att verkligen våga säga ifrån.

Gör du inte det kan det hända att du ångrar dig framöver när känslostormar har lagt sig.

Du kan försöka tänka igenom vad det är som faktiskt gör dig obehaglig till mods och vad som gör dig rädd. Är du rädd att din man ska vända barnen mot dig och utpeka dig som girig och omöjlig om du står på dig i hur du vill att ni delar?

Är du rädd för att han ska bli aggressiv? Väcker denna situation gamla minnen från din uppväxt? Det är bra att ta reda på vad det är i dig som triggar din känsla av obehag. Känner du också skuld på ett oförklarligt vis?

Du kan säga till din man att ni behöver skilja på sakfrågor och andra frågor. Frågor kring barnen har ingenting alls med delning av materiella tillgångar att göra. Berätta att du ämnar kontakta en jurist för att få hjälp att dela på det som finns.

När du säger dessa saker till honom – försök då att hålla dig lugn och tänk att du gör rätt. Varför skulle du låta dig köras över? Kan du komma på ett enda skäl till det?

Varför skulle du förminska dig och avstå?

Så! Fatta mod, kontakta en advokat för hjälp och stöd och prata med din man om att du inte ämnar backa till hans förmån.

Det kan kännas svajigt och oroligt men gör det ändå.