<![CDATA[ Grannsaker,  Niclas Bergkvist  Foto: Pressbild]]>

Hans affärsidé: Färre köpta prylar

Ebba Arnborg

Publicerades: 20 oktober, 2015

En borrmaskin används i genomsnitt en kvart innan den kastas. Det hoppas Niclas Bergqvist ändra på. Genom sin sajt Grannsaker vill han göra det lätt att dela saker istället för att köpa nytt.

På Grannsaker.se kan grannar, vänner, företag och organisationer låna eller hyra ut prylar som inte används regelbundet men som man har behov av till och från, som släpvagnar, snöslungor eller slagborrmaskiner.
– Min drivkraft är att göra konsumtionen smartare och samhället mer effektivt. Vi kan inte fortsätta konsumera i den takt vi gör i dag. Vår jord kommer inte att räcka till, säger grundaren Niclas Bergqvist.

Hur fick du idén?
– För två år sedan behövde jag ett partytält och övervägde att köpa ett för att använda vid ett enda tillfälle. Jag tänkte ”oj vad onödigt” och gick runt och knackade på i kvarteret för att undersöka om någon hade ett att låna ut. Till slut, efter många besök, fick jag tag på ett. Jag insåg att detta problem ställs vi alla inför då och då, och så åker vi slentrianmässigt och köper nytt. Där kom idén att göra det enkelt och roligt att dela saker med varandra.

Hur lång tid tog det från idé till färdig produkt?
– Idén kom sommaren 2013. Jag hade kapital och resurser klara våren 2014. I januari 2015 lanserade vi i Rydebäck som första stad. Efter tre veckor hade tio procent av alla invånare anslutit sig.

Hur har det gått sedan dess?
– Det går stadigt uppåt. Nu har vi lanserat i hela Sverige. I augusti passerade vi 2 000 användare och vi får in cirka fem till tio nya varje dag. Jag tror att 2016 blir vårt stora genombrott.

Och nu har ni även börjat samarbeta med bibliotek?
– Det stämmer. På Helsingborgs och Lunds Stadsbibliotek kan man gratis låna verktyg med sitt lånekort genom oss. Vi ser en framtid där vi har så kallade ”Grannväggar” (lånehubbar) över hela landet där man enkelt kan låna det man behöver. Det är även ett bra sätt för oss att nå ut och bygga igenkänning. Vi vill att varje köpbeslut av dyrare sällanköpsvaror skall föregås med att tänka: ”kan jag låna detta via Grannsaker”?

Ni är ju ett exempel på trenden med delningsekonomi, är den här för att stanna?
– Definitivt. Man kan säga att ”sharing economy” nådde Sverige på allvar 2015 och vårt samhälle har just påbörjat anpassningen till den nya ekonomin. Delningsekonomin tog fart i USA för några år sedan och är nu en mångmiljardindustri i USA. Om ett till två år kommer den nya ekonomin att vara naturlig även för oss svenskar. Eftersom vi redan i dag lever långt över våra resurstillgångar är detta ett måste. Visste du att en borrmaskin i genomsnitt används i 15 minuter innan den kastas?

Men hur tjänar ni pengar?
– Vi kommer att finansiera verksamheten genom att erbjuda sakförsäkringar och tvisteskydd. Vi hoppas även på större samarbeten med näringslivet där vi har pågående diskussioner. I dag är konsumenter mycket medvetna och krävande med stort miljöengagemang. Det innebär att bolag som fokuserar på konsumtion och försäljning behöver väga in miljöaspekten – och kanske låna ut delar av sitt sortiment eller tillbehör.

Ni har en lyckad crowdfundingkampanj bakom er?
– Ja, vi fick genom vår kampanj på FundedByMe in 35 nya delägare och ambassadörer, och en halv miljon kronor. Fantastiskt kul!

Vilka är dina bästa tips till småföretagare som vill använda crowdfunding?
– Jobba igenom er ”hisspitch” noggrant. Gör den enkel, förståelig och jobba mycket med bilder. Motivera era värderingar och beskriv tydligt bolagets affärsmodell.

Vad har ni för framtidsplaner?
– Vårt mål är att nå 500 000 användare i Sverige. Det motsvarar tio procent av hushållen och skulle innebära runt fem miljoner lån via Grannsaker per år och enorma miljövinster.

Vilka tips har du till andra småföretagare?
– Följ din inre drivkraft och gör det du brinner för.
– Det är inte farligt att misslyckas.
– Lyssna på nejsägare – men låt dem inte döda dina drömmar.
– Ha kul!