ANNONS

Gör som vi, sälj dina fakturor
I samarbete med Intrum

Gör som vi, sälj dina fakturor

Genom att sälja sina fakturor fick de här företagen bättre likviditet och mindre pappersarbete. Här är deras bästa tips.

Varför väljer allt fler företag att sälja sina fakturor och hur fungerar det? Vi har pratat med företagen Ergoman, Bilcenter i Hallsberg och Redovisningsgruppen Sydsverige AB för att få reda på just det.

”Nu kan vi ägna kvällarna åt annat än bokföring”

Sedan 2011 har Ergoman hjälpt företag över hela landet att förbättra sin ergonomi. Ergoman arbetar med allt från effektiv belysning och anpassade möbler till ergonomiska mattor och stöd för mus och tangentbord.

Företaget tar emot många mindre beställningar och tidigare var det mycket tidskrävande för de tre anställda att hålla koll på alla kunder och fakturor. Intrum Fakturaköp var lösningen på problemet; sedan 2012 har de skött alla fakturor åt Motala-företaget.

– När vi fakturerade själva var det vanligt att vi inte hann med det arbetet under dagarna och i stället ofta gjorde det på kvällstid. Nu har vi tid att göra annat på kvällarna, säger Thomas Hallberg, vd för Ergoman KB.

Intrum sköter all administration kring Ergomans fakturor. Thomas ser dem som en ekonomiavdelning som låter företaget koncentrera sig på sin kärnverksamhet.

– Dessutom är Intrums varumärke är en stark motivation för kunderna att betala sina räkningar i tid. Vi slipper jaga företag med påminnelser och de pengar som vi behöver få i omlopp i verksamheten kommer in snabbt.

”Att ligga ute med pengar är ett minne blott”

Familjeföretaget Bilcenter i Hallsberg är en märkesoberoende verkstad. Här fixar man varje dag med renoveringar och service av privatpersoners bilar.

Företaget tar även emot en hel del reparationer på uppdrag av försäkringsbolag, och det var dessa uppdrag som gjorde att Anne-Lie Sunvisson och hennes familj beslutade sig för att börja sälja sina fakturor.

– Vårt jobb kräver att vi beställer en massa reservdelar och när försäkringsbolagen är våra kunder påverkar det vår likviditet – försäkringsbolagen har nämligen 30 dagars längre fakturatid. Tidigare har vi alltså fått ligga ute med stora summor pengar varje månad, säger Anne-Lie.

Genom att sälja fakturorna till Intrum har Bilcenter i Hallsberg numera alltid pengarna för sina fakturor på kontot inom 24 timmar.

– Nu kan vi ta emot fler bilar och köpa in mer reservdelar utan att oroa oss för att ligga ute med stora kostnader

Redovisningsgruppen Sydsverige AB

Halmstadsbon Rolf Skarp har arbetat med skatterevision och redovisning i mer än 40 år. I dag driver han Redovisningsgruppen Sydsverige AB med två anställda och en omsättning på drygt två miljoner kronor om året. Målsättningen för Redovisningsgruppen är att växa med 15 procent om året – och tillsammans med en bra bankförbindelse är tjänsten fakturaköp ett viktigt verktyg för att nå målet.

– Tid är som bekant pengar, och genom att överlämna fakturabiten optimerar jag företaget ekonomiskt. Jag slipper lägga min egen administration på det och får dessutom effektivare fordringar, vilket frigör kapital. Det innebär att jag kan lägga mer tid och resurser på att utveckla verksamheten och servicen till kunderna, säger Rolf.

Den erfarne företagaren var grundlig när han lade ut Redovisningsgruppens fakturor. Med hjälp av en mäklare tog Rolf in offerter på olika lösningar och i dag är han mycket nöjd med sitt val.

– Jag valde det trygga varumärket och jag tycker att det fungerar bra på alla sätt, till ett rimligt pris. Intrums redovisningar är enkla och pengarna kommer när det är sagt. Om man är klar innan klockan 10 så har man pengarna samma dag. Den snabbheten har jag aldrig sett tidigare, säger Rolf Skarp.


ANNONS

Nyhetsbrev

ANNONS

ANNONS