<![CDATA[Dan Nilsson, förbundsdirektör för branschorganisationen Svenska Vård]]>

”Vårdutredningen en ökenvandring för småföretagare”

Redaktionen

Publicerades: 23 december, 2014

Att ett vård- och omsorgsföretag ska få existera får inte bli en fråga om vilken driftsform det har, menar Dan Nilsson, förbundsdirektör för branschorganisationen Svenska Vård. Läs hans debattinlägg på driva-eget.se här.

Den 1 januari 2015 ska en utredning inledas som ska lämna förslag om hur vinstuttag ska begränsas i välfärdsbolag. Utredningen ska vara klar i mars 2016 och naturligtvis har den spridit oro bland många småföretagare runt om i landet.

Det är viktigt att komma ihåg att de små företagen, det vill säga företag som har färre än 50 anställda, utgör hela 98,8 procent av alla vård- och omsorgsföretag. En bra bit över 90 procent av vård- och omsorgsföretagen har färre än 20 anställda.

Detta står i skarp kontrast till den bild som ofta getts i media där de stora bolagen dominerar.

Höör, Tärnsjö, Skivarp, Everöd, Istorp, Virserum, Berg​sjö och Hagfors är några av många ​exempel på mindre orter där just små ​verksamheter gör ett bra arbete för vård- och omsorgstagare.

De bidrar också till arbetstillfällen, de har god dialog med kommuner kring samhällsuppdraget och de brinner för sitt arbete, sin verksamhet och i synnerhet för vård- och omsorgstagarna. Det är detta som står på spel och det är här politikers misstänkliggörande gör störst skada.

Att nu stå inför drygt ett års väntan på vad utredningen kan tänkas komma fram till är som en ökenvandring – och skulle så vara för vilken företagare som helst.

Vi räds inte en utredning i sig. Det är bra att reda ut, mäta och följa upp. Men att företaget ska få existera får inte bli en fråga om vilken driftsform det har. Det måste vara en fråga om kvalitet och samhällsnytta.

Företagen visar mer än gärna vilka vård- och omsorgsresultat de levererar. Det är ju själva livsnerven i deras företag. Det är kvalitetskonkurrens på lika villkor vi strävar efter och den samhällsnytta det leder till.

Misstänkliggörandet av företagandet i välfärden har tärt på​ krafterna. Det är inte kul att betraktas som något som inte bidrar till en god vård och omsorg.

Vi är naturligtvis bekymrade över vissa delar av den politiska retoriken, men ser samtidigt fram emot utredningen som också kommer att skapa fina möjligheter att diskutera frågor om kvalitet, utveckling och framtid. Den möjligheten kommer vi ​att ​ta tillvara.

Vad är då det allra viktigaste för vård- och omsorgsföretagare under 2015? Som alltid att sträva efter att fortsätta erbjuda god vård och omsorg.

Men det räcker inte. Vi behöver så ofta vi kan berätta vilken nytta fristående verksamheter gör till kommunalpolitiker och andra beslutsfattare.

Så låt oss inte hänga med huvudet, utan i stället utropa 2015 till kvalitetsåret inom vård och omsorg. Låt oss tillsammans, med en positiv utgångspunkt, stå upp för mångfald, kvalitet och rätt att välja för vård- och omsorgstagare.

Tillsammans kan vi med all kraft visa den nytta som företag, entreprenörer och engagerade människor kan göra för framtidens vård och omsorg.

Dan Nilsson
Förbundsdirektör
Svenska Vård