Carina Sunding och Marie Thorslund har gjort business av att nätverka. FOTO JULIANA WIKLUND

Så tjänar du pengar på att nätverka

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 9 november, 2018

Går det att tjäna pengar på att mingla eller blir det bara ett tidsödande pladder? Meningarna går isär.
Här är mingelproffsens bästa tips på hur det blir mer än bara prat.

För tio år sedan insåg Carina Sunding att hon var på en plats i livet där hon inte nödvändigtvis ville vara. Ett slumpartat möte med en vän resulterade i att Carina och tre andra sågs kring köksbordet hemma hos en av dem.
Där började de fyras egen nätverksresa, som fick namnet 4good och som i dag samlar över 30 000 medlemmar runt om i landet. Cirka 600 av dem är dessutom med i ett ettårigt nätverks- och businessprogram.

När vi ses är bara Carina kvar från ursprungskvartetten. För sex år sedan fick hon sällskap av Marie Thorslund, som klivit in som delägare. Det känns direkt att båda andas samma energi. Det är mycket, det är kul – och det är en stark tro på att man kan påverka sitt liv mer än många tror.
Det finns oräkneligt många typer av nätverk. Renodlade branschnätverk, chefsnätverk, nätverk som arrangeras av handelskamrarnas olika avdelningar runt om i landet och så vidare. 4good kallar sig för ett affärs- och karriärnätverk – och här får bara kvinnor vara med.

– Vi får ibland frågan varför inte män får vara med. Men vi känner att män har haft sina nätverk så länge. Vi kvinnor ligger efter, vi har inte övat på detta på samma sätt, säger Marie och Carina fyller i:
– Nätverkande handlar om relationer och det är vi kvinnor bra på. Men vi behöver bli bättre på att tala om vad vi själva vill ha. Hur vill jag göra business? Detta är män i regel redan bra på.
Tillsammans arrangerar de event, resor, nätverksträffar, businessutbildningar, har gett ut sin egen peppbok och gör sedan några år även Sunshinepodden. Det ska vara positivt, med syfte att ta vara på möjligheterna.

Ge – så får du tillbaka!

Även om de har sin hängivna skara fans möts de ständigt av åsikter som att nätverkande är helt meningslöst. ”Alla vill bara ha något av en hela tiden, men det blir ju aldrig några affärer.”
– Det är den gamla synen på nätverkande: Jag ska sälja något till dig. Men vänd på steken och tänk i stället: Vad kan jag dela med mig av? säger Carina.
Se det inte som ett säljmöte, utan som en plattform där man bygger relationer, manar de.
– Det är fler som öppnar upp om man går in med inställningen ”vad kan jag bidra med?”. Då går det snabbare att se att det händer något i ens business också, säger Marie.

Syftet med 4good är inte bara att ta vara på möjligheterna på jobbet, utan i livet som helhet.
– Många kommer till oss när något skaver. Man vill få en förändring och känner att i det här sammanhanget kan jag vara mig själv. Det mentala utbytet går snabbt när man känner sig trygg i en miljö, säger Carina.
I businessnätverken matchar de kvinnor med olika kompetenser och bakgrunder i olika grupper som träffas fortlöpande. Här uppmuntrar man just att vara tydlig: uttala vad du vill och behöver hjälp med.

Funkar det då? Carina berättar om hur en grupp fick en utmaning att ta kontakt med någon man var nyfiken på före nästa träff. Sedan kollade de av hur det gått.
– Då räcker en tjej upp handen och berättar att hon mejlat ett företag som hon verkligen, verkligen ville jobba på. Ett mejl där hon berättade om sin passion för företaget och visade mer av sig själv än vad man vanligtvis gör vid en ansökan. Och nu hade hon fått jobb där! Det är fantastiskt att tänka att det du vill ska hända ibland bara är ett mejl, möte eller telefonsamtal bort. Det inspirerar oss att se när det händer!

3 tips för att lyckas

1. Fråga – och lyssna! Innan du går in i en sådan situation så fundera över vad du själv älskar att göra. Vad är det du är passionerad för? Är du lite nervös så fokusera på den du möter. Ställ frågor – och lyssna! Våga vara nyfiken.
2. Gräv där du står. Även om du inte ansluter dig till ett organiserat nätverk finns det sätt att nätverka på i det lilla. Se vilka du har i din omgivning och ta initiativ till att möta någon då och då. Kanske finns det mer hjälp att få där bland människor du kanske inte alltid pratar med så mycket.
3. Tänk business. Våga säga ”Det här skulle jag behöva hjälp med”. Det är inte fult. Man kan testa att säga saker innan man är helt klar själv. Lite trial and error. I vår ”perfekta värld” är det efterlängtat.