<![CDATA[Mikael Damberg svarar på frågor från småföretagare. Foto: Thomas Hjertén]]>

Damberg: ”Företagare måste ut på exportmarknaden”

Camilla Björkman

Publicerades: 17 mars, 2015

Det har stormats kring Driva Egets intervju med närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S). Här lägger vi därför ut den i sin helhet. Läs här vad Damberg vill göra för småföretagarna – och hans känga till äldre företagare.

Driva Egets artikel från den långa intervjun med näringsminister Mikael Damberg som är med i senaste numret av tidningen och som vi lade ut en bit av igår har skapat debatt i sociala medier och här på sajten. Flera läsare har varit upprörda över hans uttalande om att äldre företagare inte kan språk så bra och saknar utbildning, och Mikael Dambergs pressekreterare tyckte citatet togs ur sitt sammanhang.

Därför lägger vi nu ut intervjun i sin helhet:

Sveriges nye närings- och innovationsminister Mikael Damberg tar emot på Näringsdepartementet i Stockholm. Här sitter han vid kortsidan av ett stort bord i det tjänsterum han har tagit över efter tidigare näringsministern och Centerledaren Annie Lööf, efter att statsminister Stefan Löfven utnämnt honom till minister i oktober.

Jag är där med fotografen Thomas Hjertén som snart kan komma att bli egenföretagare när hans arbetsgivare skär ner på personal. Vi vill veta vad Mikael Damberg nu kommer att göra för småföretagarna.

– Om jag får börja åt andra hållet så har tre saker hänt som är ganska stora, säger han och räknar upp förenklad momsredovisning från årsskiftet, nytt högkostnadsskydd för sjuklöner (läs mer här) och ett innovationslån hos Almi på 1,2 miljarder kronor som ska gå till små och medelstora företag.

Nu vill Damberg gå vidare och satsa på export, ett viktigt ämne enligt honom.

– Vi har för få mellanstora företag, och det som ofta avgör om ett litet företag blir mellanstort är att marknaden växer. Då måste man hänga med ut på exportmarknaden, konstaterar han.

Till sommaren hoppas han därför kunna presentera första steget i en exportstrategi. Den ska bland annat samla flera statliga aktörer inom export och öka kännedomen att det finns hjälp att få.

– Har man funderingar kring export ska man veta att det är enkelt att vända sig till någon hyggligt regionalt, säger han.

Mikael Damberg talar entusiastiskt om att globaliseringen öppnar för möjligheter för små företag att nå ut på världsmarknaden.

– Det är inte så att du måste få 10 procent av världsmarknaden för att gå bra. Det kan räcka med någon procent av den där världsmarknaden, vilket kan betyda enormt mycket för ett i dag litet företag för att kunna växa och exportera.

Men hur blir det med småföretagarna som är nöjda här i Sverige? Till exempel en frisör eller en fotograf som Thomas som är med oss i dag. Vad vill du göra för dem?

– Det viktigaste är att vi vill jobba med efterfrågan i Sverige. Vi har ju en budget som tyvärr föll i höstas, som vi nu hoppas kunna ställa om. Vi tror på mer av efterfrågestimulans i ekonomin i det här läget eftersom vi vet att den inhemska efterfrågan är det som ofta avgör om folk använder frisörtjänster eller fotografer.

Så folk får mer pengar över och då köper de fotograftjänster?

– Exakt! Om inte människor har något att köpa för så kommer det inte att finnas några kunder.

Men är det inte så att många får mindre pengar över med högre skatter?

– Nja, det är ju en omfördelande effekt. De som konsumerar mest i ett samhälle är ofta de med lägre inkomster. De med högst inkomster väljer inte att konsumera alla sina pengar.

I och med att den rödgröna regeringens budget föll i höstas tvingas den nu regera med Alliansen budget året ut. Den kan dock få igenom vissa ändringar i vårbudgeten, och Stefan Löfven har redan gått ut med att rabatten för arbetsgivaravgifter för unga ska slopas.

Orsaken är utebliven effekt, menar Mikael Damberg och säger att ungdomsarbetslösheten är högre än före sänkningen.

– Jag förstår att företagare gärna betalar så lite avgifter som möjligt för att anställa ungdomar eller vem som helst. Men om målet var att få ner ungdomsarbetslösheten, då måste man fundera på: vad ger mest pang för pengarna? Hur får man effekt?

Han menar att alla ungdomar ändå inte får jobb, så riktade insatser mot de som har det tuffast vore mer effektivt.

– En ung människa som gått på Chalmers eller Handelshögskolan, de får jobb så här i dag (Damberg knäpper med fingrarna för att illustrera). Men de som har hoppat av gymnasiet eller grundskolan får inte jobb.

Skulle ni inte bara kunna sänka arbetsgivaravgifterna för alla? Det vill många av våra läsare. Kan ni inte lyssna på dem?

– Vi är i ett läge nu där budgetunderskottet är mellan 80 och 90 miljarder. Det är enormt mycket pengar. Så vi har ett underskott i statens budget innan vi börjat genomföra reformer. Det betyder att både den förra regeringen och den nuvarande säger att alla nya reformer som vi hittar på måste vi finansiera.

En sänkning är alltså inte aktuell just nu, menar han och lägger till att forskning också visat att breda, generella arbetsgivaravgiftssänkningar inte gett särskilt stor effekt på sysselsättningen.

– Då finns det andra saker man kan göra, konstaterar han.

Jämfört med sin föregångare Annie Lööf är Mikael Damberg betydligt mer frispråkig och inte alls lika politiskt korrekt. Det blir tydligt när vi kommer in på de regionala företagarförmedlingar han utlovat i ett debattinlägg på driva-eget.se i höstas inför valet. De ska hjälpa äldre företagare att lämna över sitt livsverk och yngre att ta över.

Än har de inte hunnit jobba med dessa, medger Damberg. Men frågan är stor, menar han, eftersom Sverige har de äldsta företagarna inom EU.

Nu vill han utöka diskussionen från hur fler kan starta nya företag till hur fler kan ta över ett av dem som redan finns, en fråga Driva Eget tidigare hyllat.

– Det måste vara mycket lättare att få det att rulla och utveckla det, än att börja från scratch och försöka ragga en tillräckligt stor kundstock, säger han.

Han menar att staten inte är bäst lämpad att sköta förmedlingarna, men att den kan hjälpa till. Enstusiastiskt berättar han om ett exempel från norra Sverige där ett gäng företagare gått ihop och anställt en före detta företagare.

– Han åkte runt och talade med företagarna på orten: ”Har du funderat på det här?”, ”Vet du att de här kan hjälpa dig … ?”, berättar Mikael Damberg och beskriver hur företagaren etablerade kontakt mellan de som ville starta eget och de som ville lämna över.

– Det var inte rocket science, men det skulle kunna rädda ganska många befintliga företag och kanske utveckla dem vidare.

Samtidigt ger han en rejäl råsop mot äldre företagare och förstärker fördomar om att äldre har dålig utbildning och inte kan språk:

– Mycket av den här diskussionen blir ganska defensiv. Den handlar om att rädda gamla jobb. Men jag tror att det är precis tvärtom. Flera av de här företagen som är medelstora, som har äldre ägare, är lite rädda för att gå på export därför att de inte kan språket så bra. De kanske inte har så bra utbildning så de vågar inte riktigt ta in en högskoleutbildad mer i personalstyrkan. Så att få in en yngre generation som är hungrig och vill ut på nya marknader kan innebära jättemycket, säger han.

Själv har inte Mikael Damberg någon erfarenhet av att driva eget företag (även om han har två bröder som driver eget i transportbranschen), något han dock inte är ensam om bland politikerna. Född i Bergshamra i Stockholm gick han som ung med i SSU och blev så småningom förbundsordförande, för att senare bli riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Ändå brinner han för entreprenörer:

– De har en energi som få andra har, ett driv och en envishet som smittar av sig, säger han.

Han har också sett hur småföretagare bidrar med nya jobb. Inför valrörelsen var han med och tog fram Socialdemokraternas jobbprioriteringar, för att nå målet att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet 2020. När de började gräva i statistiken såg de hur viktiga företagare var för jobben.

– Där jobbtillväxten sker, det är i små och medelstora företag, säger Mikael Damberg.

Men när jag säger att den nya regeringen inte gjort så jättemycket för företagarna svarar han att man måste se det bredare.

– Företagare lever ju inte i en bubbla utan i ett större ekonomiskt sammanhang.

Han menar till exempel att även småföretag vinner på investeringar i infrastruktur som bostäder, vägar och järnvägar.

– Det är förutsättningar för att företag ska fungera, både för att man ska kunna få prylarna dit men också för att man ska kunna pendla till och från jobbet.

Även bättre utbildning är något företagare tjänar på i längden, menar han. Trots att ett företag kan vilja anställa kan de ha svårt att hitta rätt kompetens. Mikael Damberg berättar om ett företag han träffade i norra Sverige som hade försäljningsstopp för att de inte kunde ta emot fler kunder.

– Då känns det ju som ett misslyckande för Sverige. Att man inte har försett med kompetens nog för att de ska få nya order och anställa fler, trots att vi har så många arbetslösa.

Intervjutiden är slut och fotografen Thomas knäpper några sista bilder. Vi hinner inte fråga hur Mikael Damberg ska underlätta för sådana som Thomas som ska starta eget, men som tycker att det är för krångligt att hitta på myndigheternas webbsidor. I stället blir det en fråga i farten, om inte Mikael Damberg själv är sugen på att bli företagare i framtiden.

– Man vet aldrig. Men nu är jag fullt fokuserad på det här i tre års tid. Man måste ha fokus i livet. Tack, jag måste ringa lite! ropar han och försvinner snabbt i väg till ett annat rum med mobilen i högsta hugg.

LÄS MER: Artikeln som fick Dambergs pressekreterare att se rött.