<![CDATA[]]>

”En utmaning att ta bra betalt”

Camilla Björkman

Publicerades: 15 mars, 2012

Förra året klev hon av som Centerns partiledare och Sveriges näringsminister. Nu har Maud Olofsson sadlat om till företagare och startat aktiebolag. För Driva Eget berättar hon om att våga ta betalt och sälja – och varför hon fortfarande har kvar revisorn.

Åtta månader har gått sedan Maud Olofsson slutade som Centerns partiledare efter mer än tio år på posten. Under hösten lämnade hon även posten som Sveriges näringsminister.

Men den före detta ”småföretagarministern” har inte haft tid att ta det lugnt – hon har själv blivit småföretagare. När hon ringer upp Driva Eget för en pratstund har det nystartade aktiebolaget ROMO Norr AB varit igång sedan 1 december 2011. Som många entreprenörer föddes affärsidén när hon upptäckte ett problem:

– Jag märkte under min tid som politiker att näringslivet har ganska dåligt kunnande om hur politiken fungerar. Där kan jag hjälpa till, säger hon.

Inte rädd för att sälja
Företaget ska ha ytterligare två ben utöver att erbjuda rådgivning: Maud Olofsson ska sitta med i styrelser och hålla föreläsningar. Kunder har hon redan – men hon är inte rädd att ge sig ut att sälja som vilken småföretagare som helst:

– Jag måste kunna säga till folk att ”jag tror att ni behöver mig”. Här hjälper det att jag under så många år har pushat andra att ta steget, säger hon.

Däremot, erkänner Maud Olofsson, är det en utmaning att sätta pris på sina tjänster och ta bra betalt. Något hon har märkt att ganska många kvinnor som driver eget också har svårt för.

– Men jag ska leva på det här och då gäller det att ta betalt, konstaterar hon.

Har fortfarande revisor
Slopad revisionsplikt, minskat krav på aktiekapital (från 100 000 kronor till 50 000 kronor) och sänkt arbetsgivaravgift för unga och äldre är några av de förändringar som Maud Olofsson drev igenom under sin tid som näringsminister. Hur märker hon av dem nu när hon själv driver eget?

– För en tid sedan var jag på en informationsträff som Skatteverket höll i Umeå. Jag satt längs bak i salen och njöt när de sa att ”det har skett en massa bra förändringar för företagare”. Då kände jag att det jag gjort spelar roll!

Men själv har hon inte slopad revisorn – än.

– Vi köpte ett bolag som vi sedan bytte namn och inriktning på, så vi har inte tagit ställning till hur vi ska göra med det än.

Svårt att uppskatta inkomst
En annan punkt som Maud Olofsson drev i politiken var minskat regelkrångel för företagare. Något hon också tycker har gett resultat – även om inte företagsstarten varit helt utan strul:

– Det krångligaste var att få igenom företagsnamnet. Man tänker att det bara är att hitta på ett men så var det ju inte alls.

Även registreringsblanketten för F-skattsedel fick Maud Olofsson svettas över:

– Det var bökigt att uppge vad man ska tjäna. Jag säljer inte en produkt utan mina egna tjänster och det är jättesvårt att uppskatta hur mycket det blir.

Bolaget har idag en anställd – maken Rolf Olofsson – men det är inte uteslutet att företaget växer i framtiden. Drömmen vore att bli riktigt stora.

Viljan måste finnas
Det råd Maud Olofsson vill ge till andra småföretagare i uppstarten är att se över affärsidén ordentligt. Många har inte hållbara affärsidéer och då är risken att man snabbt går omkull. Men, lägger hon till, även de tokigaste idéer kan funka om bara viljan finns:

– Tror man tillräckligt mycket på sin idé kan man försätta berg!

Maud Olofsson sitter även med i USA:s utrikesminister Hillary Rodham Clintons nya råd kring kvinnors företagande och ledarskap som USAs regering inrättat.