Vilket kassavalv ska jag välja?

Här kommer jag med mina första hundratusen kronor och vill starta ett konto för mitt nya aktiebolag. Det var visst inte så lätt. Tänkte inte på det.

Att välja bank är svårt och jag misstänker en sammansvärjning. Om ingen byter bank, förlorar heller ingen en kund. Men nu skulle jag ändå välja bank till mitt företag och tänkte inte nödvändigtvis ta min egen bank, SEB. Alternativen ser ut att bli dyra, de är svåra att få en vettig överblick över och omöjliga att jämföra. Jag ringer runt låter bankkvinnorna uttråkade och rabblar information som är omöjlig att ta ställning till. Tror knappt de vill ha mig som kund. Eller är de bara inte redo för en relation just nu?

Eftersom jag har för avsikt att tjäna mycket pengar, men inte just nu, har jag inte höga krav. Ett konto, en möjlighet att betala räkningar på internet, ett bankgironummer och sedan ett kort knutet till det hela. Borde inte kosta mycket, eftersom arbetsbördan, risken och insatsen från min bank är nära noll. Borde vara lätt fixat. Not.
Ringer upp Den danske bank och ber om info, eftersom jag hört väl om dem. Företagscenter ringde senare upp, Titti Gårdebrink från Östgöta Enskilda Bank.
– Var ringde du ifrån, sa du?
– Från Enskilda Bank i Linköping, Danske Bank, alltså. Här sköter vi allt på internet eller telefon. 
– Ja, ha..?
Redan här känner jag mig lätt misstänksam. Det var Den Danske Bank jag hört om, inte ? vad det nu var hon sa. Hur som meddelar jag mitt ärende, att jag behöver en bank till mitt nystartade aktiebolag, varpå hon frågar om jag behöver krediter.
– Det kan hända att jag skulle vilja ta ett lån senare, men inte just nu, svarar jag lite överraskad av frågan. Om det var det du menade?
– Tyvärr vill jag bara säga att krediter ger vi bara våra gamla kunder, svarar Gårdebrink. Vi måste sätta dem i första hand.

Okej, tänker jag. Ska jag här känna mig trygg med att detta är en bank att bli gammal i, eller försöker hon säga att hon inte vill ha några nya kunder alls? När jag sedan får deras erbjudande uppläst för mig, där jag sitter i bilen, fattar jag ännu mindre. Ber henne mejla och detta var vad jag fick:

Här är mitt mejl från Titti Gårdebrink, Danske bank

Det finns två typer av ”kontopaket” som vi erbjuder våra företagskunder. De innehåller:

Företagskonto (2 500 kronor per år)
– 1 st Företagskonto
– Bankgironummer
– Leverantörsbetalningar LB
– Bankgiro Inbetalningar
– Bankgirolön
– (Inbetalningsservice OCR)
– Business Online
– 1 st Företagskort Classic
– 1 st Sparkonto Företag
– Telebank
– Årlig engagemangsspecifikation

Affärskonto (1 500 kronor per år)
– 1 st Affärskonto
– Bankgironummer
– Business Online (exkl. filmodul)
– 1 st Sparkonto Företag
– Telebank
– Årlig engagemangsspecifikation

Transaktionsavgifter tillkommer för Bankgirots produkter.

Det är väldigt många saker de erbjuder, mycket som jag inte behöver. Kollar vidare. SEB har ett liknande erbjudande för 600 kr, men det gäller inte AB. Har du det, blir priset det dubbla. Inget företagskort.

Utdrag från bankens hemsidan:

Det SEB erbjuder är Grunderbjudandet för 1200 kr:
– Internetkontoret för företag.
– Företagskonto med bankgiro.
– Betalservice via internet.
– Enkla sparkontot företag med högre ränta och fria uttag.
– Kvalificerad hjälp och rådgivning på bankkontoret eller via telefon.
– Årligt möte för genomgång av företagets och din privata ekonomi.
– Erbjudanden och e-nyhetsbrev.
Dessutom:
– kan du ansöka om Bankkort företag kostnadsfritt för 2009 (ordinarie pris 300 kronor) eller Eurocard Corporate för 350 kronor (ordinarie pris 395 kronor) när du har vårt Grunderbjudande.
– kan du komplettera med ett flexibelt lån eller en kredit
– har du möjlighet att få kostnadsfri genomgång av vård- och pensionsförsäkring.

Nordea har ett enklare erbjudande för mina behov, men eftersom de inte uppger pris utan att du ringer, går en jämförelse inte att göra ikväll. Tycker dessutom de har en kuslig monopolsituation med Plusgirot, så de är ändå inte aktuella för mig.

Det börjar kännas omöjligt att överblicka:

Är banken viktig? Är det kanske vettigt att ta sin gamla bank för att vara en ”gammal” kund? Eller bör man tänka fritt och ta den som passar ens behov just nu? Eller om tio år?

Hur ska vi nyföretagare tänka i den nya bankrelationen? Nu Anders Andersson måste du ge oss hjälp.

PS! Prefixet företag är som bröllop, om det kommer före -städning, -tårta eller -klänning blir det dubbelt så dyrt. Med ordet företag är det samma sak. Ett konto kostar mer bara för att namnet blivit lite längre och heter företagskonto.

 


Nyhetsbrev