Vi kan inte överleva på gratis och att låna av varandra

Janne Näsström

Publicerades: 21 februari, 2016

Gratis som affärsidé håller på att förvandlas till organiserat tiggeri.

Bland ett växande antal exempel finns Wikipedia.

Det började som ett projekt för idealister, med tanken att alla skulle bidra med sitt kunnande för att skapa världens största uppslagsverk. Utan ersättning för dem som har kunskapen och skriver, utan kostnad för dem som utnyttjar tjänsten. Slagordet var att all information ska vara fri.

Målet är uppnått, världens i särklass största uppslagsverk ett faktum och många av de kommersiella aktörerna utslagna.

Affärsmodellen är på modet just nu. Wikipedia visar att den inte är långsiktigt hållbar. Det ska betalas serverhyror, de som administrerar systemet vill ha lön. Nyligen möttes jag av följande budskap:

”Kära läsare, Vi går rakt på sak: Idag ber vi dig hjälpa Wikipedia. För att skydda vårt oberoende kommer vi aldrig att visa reklam. Vi lever på donationer på i genomsnitt 100 kr. Endast några få av våra läsare ger. Om alla som läser detta just nu bidrog med 30 kr skulle insamlingen vara klar inom en timme. Det stämmer, priset du betalar för en kopp kaffe är allt vi behöver. Vi är en liten ideell organisation med kostnader motsvarande en stor webbplats: servrar, anställda och projekt. Vi tycker att alla ska ha tillgång till gratis kunskap, utan några restriktioner eller begränsningar. Om Wikipedia är användbart för dig, ägna en minut åt att hålla det online och expansivt. Varmt tack”.

Ett klassiskt tiggarbrev.

En variant på samma tema är att låna grejer av varandra. Dela med oss av det vi har. En vacker tanke, men den fungerar sällan i praktiken. Jag har samlat på mig en hel del verktyg och lånade förr ut dem till behövande. Då får man efter mycket tjat om frivilligt återlämnande själv hämta sina tillhörigheter och får förstörda saker tillbaka. Sanningen är att den som är för snål för att köpa t.ex. en borrmaskin sannolikt inte kan använda en sådan och kommer att förstöra den. Numera hänvisar jag till maskinuthyrare.

De flesta av oss anser att Sverige ska vara en marknadsekonomi. Grundläggande på en marknad är att affärstransaktioner sker med pengar som betalningsmedel. För att dessa går att spåra, beskatta och dessutom är pengar långt mycket mer effektiva än gamla tiders byteshandel.