Varning för minmyndighetspost.se

Landets statliga myndigheter har under några år arbetat för att göra det enklare för medborgarna. Arbetet har i icke obetydlig utsträckning inriktats på att förenkla och förbilliga för myndigheterna själva. Blir det enklare för deras tjänstemän, så antar de att det blir enklare för oss småföretagare.

Tyvärr fattar inte myndigheter att vi företagare har samma skyldigheter som en hel börsnoterad koncern och agerar som om vi har ett koppel anställda specialister på allt från personalfrågor till juridik.

Ett sådant exempel är tjänsten minmyndighetspost.se. Det är en säker brevlåda på nätet där man loggar in med bank-ID och hämtar meddelanden från ett dussin myndigheter. Det förenklar och gör det billigare för staten, men krångligare för företagare. Vad det handlar om är att skjuta över kostnaden för hantering och utskrift på mottagaren.

Jag gjorde misstaget att registrera mig för ett par år sedan. Jag fattade inte att det automatiska förvalet var all post från alla myndigheter i denna brevlåda och inget med vanliga brev. Vilket hittills inte vållat några problem.

I somras gick mitt bank-ID ut och beroende på att all tid gick åt till vår sommarverksamhet blev det inte förnyat. Och när jag skulle göra det så krånglade datorn. Till sist fick jag ordning på det hela och loggade in på minmyndighetspost.se. Där låg ett par hotbrev om straffavgift för att jag inte inkommit med min privata deklaration.

Sedan 15 år sköter en redovisningsbyrå företagets bokföring och tillhörande deklarationer. I likhet med tidigare år har jag undertecknat deklarationen, inklusive blankett K10. Men av något skäl kom deklarationen denna gång inte fram.

För min del har det löst sig. Men risken är överhängande att den som använder minmyndighetspost ovetande får allehanda kravbrev och inte blir medveten om deras existens förrän kronofogden knackar på.

Jag misstänker att fler än jag har anslutit sig till minmyndighetspost.se, utan vetskap om att förvalet är all post från en massa myndigheter den vägen. Besök minmyndighetspost.se och avbeställer alla elektroniska meddelanden från myndigheter, undantaget sådana som du absolut vill ha den vägen.


Nyhetsbrev

ANNONS

ANNONS