Varför premieras låg arbetsmoral?

Jag har en affärsidé som vägrar lämna mitt huvud. Den var orsaken till att jag startade mitt nuvarande bolag för 13 år sedan och jag har i två tillfällen varit på vippen att kunna förverkliga den.

Först blev det nobben till allt stöd. Slutligen insåg jag att det envetna motståndet berodde på att jag hade med min fru i projektet. Hon har ett förflutet i hemtjänsten med åtföljande arbetsskada och ingår i en grupp som på nysvenska kallas white trash.

2004 bytte jag ut henne mot en skäggig kamrat och plötsligt hoppade näringsfrämjarna runt av glädje och stöd var inte längre några problem. Vi fick en flygande start och allt såg ut att leda till framgång. Men när vi skulle ta nästa steg, då drabbades min kompanjon av en elakartad cancer och dog. Jag orkade inte mobilisera kraft att driva projektet vidare.

2008 var jag på banan igen och lyckades finansiera en återstart. Budgeten var spänd som en fiolsträng och krävde en rätt stor egen insats. Men det kom grus i maskineriet. Hustrun jobbade då som elevassistent, en grupp som saknar anställningstrygghet. Efter elva terminers arbete förlorade hon jobbet, utan uppsägningstid. Ovanpå det kom finanskrisen och den externa finansieringen försvann när alla trampade på bromsen på samma gång.

Det andra haveriet lämnade efter sig ett ekonomiskt utrymme för mig att satsa på min dröm från barndomen, att ägna mig åt trolleri på professionell nivå. Därför har jag haft råd att investera i det projekt som jag skrivit om i flera inlägg.

Om allt går vägen kommer vårt sommartrolleri att bära sig och ge ett nätt täckningsbidrag till sommaren, vilket skapar möjlighet att förverkliga den ursprungliga affärsidén. Drömmen vore att ägna somrarna åt trolleri och resten av året åt den andra affärsidén.

Idén är med ett antal uppdateringar mycket aktuell och har en stor marknad. Jag har inga större problem med finansieringen och jag har kunder till den färdiga produkten. Det är bara en sak som jag omöjligt kan finansiera och det är min egen lön i utvecklingsfasen.
Lön till företagare räknas som vinst och vinst är fult även i Alliansens Sverige. Istället slussas merparten av stödpengarna till att avlöna tjänstemän och arvodera politiker.

Vi företagare förutsätts försörja sig på något annat i uppbyggnadsfasen. Driver du som jag ett enmansbolag, så måste du jobba långt mer än en anställd för att klara din försörjning. Det finns inga oceaner av ledighet att använda för affärsutveckling. Ska du lyckas, så måste du ha en anställning som du kan missköta i flera år innan du får sparken.

Jag förstår inte poängen med att premiera låg arbetsmoral för att skapa nya företag. Låg arbetsmoral är det sista som en framgångsrik företagare behöver.


Behandla kunden som din gäst
Så skapar du en vinnande företagskultur

Behandla kunden som din gäst

Ett enkelt hej med ett leende gör skillnad för kunden. Experten tipsar hur du skapar en vinnand...

Nyhetsbrev