Varför är låneräntan högre för 12 miljoner än för 1 miljon?

Anders Andersson

Publicerades: 26 augusti, 2013

Om du tar ett femårigt villalån på en miljon kan du i dag få en ränta på 3,35 procent hos Skandiabanken. Men lånar du samma dag 12 miljoner för en bostadsrättsförening kan räntan bli 0,5 procentenheter högre – 300 000 kr i högre kostnad totalt för de fem åren.

Jag har själv sett det när jag försökt hitta bästa räntan för ett lån i vår bostadsrättsförening – och det jag såg är skandalöst.

Det är alldeles utmärkt att villaägarnas ilska och räntekartor i Svenska Dagbladet äntligen tvingat bankerna att sänka sina marginaler på villalånen. Nu är det dags för nästa steg – att pressa bankerna mer också när det gäller lån till företag och bostadsrättsföreningar.

Lånet som skulle skrivas om för vår bostadsrättsförening hade vi i Handelsbanken. När jag där fick räntan 3,65 procent på ett femårslån på 12 miljoner trodde jag att det var ett skambud. Jag hade ju här på driva-eget läst att jag kan få ett miljonlån för 3,35.

Så jag kontaktade andra banker för att få ränteofferter. SEB kom då med en ränta på 3,94 och Nordea med 3,90.

Jag ringde bankmannen på Nordea och undrade hur det kunde vara möjligt, samtidigt som bankens oprutade villaränta för ett miljonlån låg en halv procentenhet under. En skillnad på 300 000 kr under en femårsperiod för ett lån på 12 miljoner.

– Det är en helt annan marknad. När vi får en villaägare som kund tar vi ju hand om hela kundens ekonomi, sa han.

– Men om vi får bra räntevillkor kan ni ju få ta hand om hela bostadsrättsföreningens ekonomi, och den lär väl vara större än en villaägarens, svarade jag.

Sanningen är att det är marknadskrafterna som styr – ju tuffare konkurrens desto bättre villkor. Och för bostadsrätter är konkurrensen dålig. Det är inte tillräckligt många föreningar som spelar ut bankerna mot varandra.

Det borde bli ändring på det. Fler bostadsrättsföreningar och företag borde visa samma ilska som villaägarna. Ett bra sätt är då att utgå ifrån de offentliga siffrorna för upplåningskostnaderna här på SEB:s sajt. I dag visar de att den siffran för ett femårslån är 2,89 procent. SEB har alltså en marginal på 1 procentenhet – och det är orimligt.

Bankerna hoppas naturligtvis på passivitet som ger maximal marginal. När ett lån ska skrivas om  skickar Handelsbanken ut ett formulär med denna text: 

Väljer ni automaisk förlängning behöver ni inte göra någonting. (Det betyder bunden ränta i åtta år till räntesats som banken bestämmer själv.)

Själv misslyckades jag med min utspelsrunda, och lyckades inte få ned de andra bankernas ränta under den jag fått på Handelsbanken.

Det slutade dock med att jag fick ned femårsräntan till 3,55 procent på 6 miljoner och tog resterande 6 miljoner på 3 år med 3,05 procent i ränta.