Vågar du hoppas på förhoppningsbolagen?

Gustaf Brickman

Publicerades: 30 augusti, 2011

”Sälj!” skriker ena halvan av börsexperterna, ”köpläge!” skriker de andra. Innebär det att halva lägret verkligen inte är börsexperter? Troligen, men det är en annan femma.

För lekmannen ter det sig självklart att ingen vet om det för börsen som helhet är köpläge eller säljläge eller behåll-läge. Personligen ser jag det som ett behåll (och köp lite)-läge, men jag har haft fel förut.

Det finns dock några saker man kan bära med sig i en kris som denna, framför allt för dem som sparar på lång sikt. De handlar om att vissa aktier just nu känns väldigt billiga, och att andra aktier har en inneboende hög risk, särskilt i oroliga tider. Så med förbehållet att vi egentligen inte ha en aning som var börsen är på väg den närmaste månaderna, kommer här tre tips och råd på hur man ska bete sig om det rycker i köpfingret.

1. Köp bolag med hög direktavkastning. Allt eftersom kurserna går ner börjar vissa av Stockholmsbörsens aktier få väldigt attraktiva direktavkastningar. Björn Borg ligger till exempel på över 12 procent, medan Skanska och NCC båda ligger runt 8 procent. Det är sanslöst mycket bättre än bankräntan, och en helt ok årlig avkastning även på aktiesparande. Och då har vi inte ens talat om den kurspotential som finns i dessa bolag. Betänk dessutom att bolag som delar ut pengar ofta är stabila bolag med stadiga vinster, alltså de bolag som ofta klarar en lågkonjunktur bäst. Självklart finns risken att dessa bolag i en riktig lågkonjunktur sänker sina utdelningar, men fördelen här är du alltså inte bara kan tjäna på en kursuppgång, utan även rejält på utdelningen. Väljer du att behålla dessa aktier länge kan du troligen se fram emot många goda år. 

Exempel: Hade du köpt Boliden för 15 kronor mitt under finanskrisen så hade du förrutom en 500-procentig uppgång i kursen även kunnat se fram emot 30 procent utdelning på ditt insatta kapital.

2. Köp stabila bolag som kommer tillbaka. Ett vanligt tips, men sant. Skanska kommer inte att gå i konkurs, inte ericsson eller NCC heller. Därför är det lättare att se dessa aktier som dyra eller billiga. För efter lågkonjunkturer (som jag vidhåller att vi befinner oss långt ifrån just nu) så vet vi med så mycket säkerhet som är möjligt – att de kommer tillbaka!

3. Vissa bolag kommer inte att resa sig efter en lågkonjunktur. Tyvärr skördar alla börskrascher sina offer, oavsett hur lovande det såg ut innan. Dessa bolag kan finnas överallt, men framför allt finns det en sak du ska hålla utkik för: Företagens framtida pengabehov. Det här kan gälla alla bolag, men främst drabbade kommer tyvärr lovande framtidsbolag vara. De företagen som kommer att behöva göra nyemissioner för att täcka sitt kapitalbehov, de kommer att behöva investerare som går in med pengar. Och det är dessa bolag som riskerar att strycka med när riskaptiten minskar. Med detta inte sagt att du inte ska investera i dessa bolag, det kan blir en fantastisk affär. Men innan du köper, tänk på att det inte spelar någon roll hur mycket guld det finns i jorden eller hur lovande medicinen verkar – om det inte finns några pengar att bygga en gruva för. Eller medel nog för att genomföra en fas 2-studie.

Själv har jag en stor del av mina sparpengar i dessa mindre bolag, med guld i marken. Jag tror inte att jorden kommer att gå under och jag tror inte heller att investerarna kommer att svika. Men jag bär med mig vetskapen om att man inte bara kan titta på ren potential, framför allt inte på en orolig börs.

Ps. Nästa gång tänkte jag berätta om vilka aktier jag äger, och varför. Ds.