Ta risken – men du får ingenting för det!

Camilla Björkman

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 22 augusti, 2014

Hej kära läsare!

Här har jag ett erbjudande till dig:

Du får gärna säga upp dig från din fasta anställning, ta en stor ekonomisk risk, låna pengar från banken och starta eget. Sedan får du gärna leva utan lön som många nya företagare gör de första året/åren. Och icke att förglömma: riskera att gå i konkurs och förlora både företaget och sparkapitalet.

MEN. Du får inte ta ut vinst när det väl börjar gå bra. Vinst, du vet den där återbetalningen du har för de år du jobbat gratis och slitit för att få företaget att gå runt.

Vad säger du? Skulle du starta eget företag om premisserna var sådana?

Inte jag heller.

Ändå är det precis det Vänstern och nu Feministiskt Initiativ föreslår, när de vill stoppa vinster inom vård och omsorg. Senast idag skriver Fi ett debattinlägg om saken.

De förespråkar så kallade SVB-bolag där utdelningen är maximerad till statslåneräntan plus en procent, ”vilket är för lite för att intressera dem som är ute efter att främst tjäna pengar men öppnar möjligheter för idédrivna entreprenörer”.

Inte bara är det en hemsk syn på småföretagare, som att alla som vill att företaget ska gå med vinst bara är efter att dra in stålar. Det är en modell som skulle göra att de flesta småföretag inom dessa branscher skulle behöva lägga ner. Det vet Vänstern och Fi mycket väl, men de tror sig ha hittat en gyllene medelväg som gör att de slipper gå ut med den bittra sanningen.

Jag vänder mig själv emot hur stora koncerner kan skaffa sig skattefördelar via skatteparadis och vill som alla andra självklart ha en kvalitativ vård och omsorg som tar hand om folk på bästa sätt. Jag tror bara inte att staten kan göra det bättre.

Faktum är att det är en myt att vårdbranschen bara består av giriga storbolagskapitalister. Av alla 11 000 privata företag i vård- och omsorgsbranschen är 93 procent småföretag med upp till 20 anställda. Av 100 kronor går 6,80 kronor till vinst och ännu mindre till utdelning. Att då slå ut dessa små, varav många är kvinnor, som idag kämpar med att ge bra vård och jobb är helt fel väg att gå. Öka i stället kontrollerna och jobba för att höja kvaliteten både i offentlig och privat sektor – den ena är nämligen inte bättre än den andra.

Nej, Jonas Sjöstedt, Gudrun Schyman och alla andra som förväntar sig att andra (aldrig de själva) ska ta risken med att driva företag men inte få någonting för det. Jag uppmanar er att prova på att driva eget – och därefter se om ni själva skulle gå med på denna dumma regel.

Trevlig helg så länge!