Snökaos i Stockholm visar skalfördelarna i praktiken

I början av vintern gjorde jag mig lustig över den dåliga snöröjningen i Stockholm. Det blev fart i kommentarsfältet, fy på den som behandlar huvudstadens invånare som de själva behandlar oss lantisar.

Nu tänkte jag använda den bristfälliga snöröjningen i Stockholm som metafor för skalfördelar i stora företag. Mekanismerna är samma.

Stockholms stad är en av landets till ytan minsta kommuner. Här bor drygt 877 000 människor, vilket gör 4 688 invånare per kvadratkilometer.

Bergs kommun i Härjedalen är en rätt typisk glesbygdskommun. Här bor 7 239 personer eller 1,27 per kvadratkilometer.

Befolkningstätheten är mer än 3 600 gånger högre i Stockholms stad och därmed har varje boende i Berg mer gator och vägar att hålla rena från snö.

Om jag räknar väldigt snällt mot huvudstaden så är det flera hundra gånger fler skattebetalare per kilometer väg i Stockholms kommun. Dessutom med betydligt högre beskattningsbara inkomster än i Berg.

Det här är skalfördelar i praktiken. Stockholm skulle kunna ha landets allra bästa snöröjning till en bråkdel av kostnaden att röja snö i Berg.

Men ändå blir det kaos när snö faller. Och på samma sätt blir det kaos i storföretag när marknaden förändras. På glesbygden tar man spaden och går ut och skottar, i småföretag vänder man på en femöring och anpassar sig till marknadens nya behov, allt medan storföretagen sitter i krismöten och varslar folk, trots alla sina skalfördelar.


Behandla kunden som din gäst
Så skapar du en vinnande företagskultur

Behandla kunden som din gäst

Ett enkelt hej med ett leende gör skillnad för kunden. Experten tipsar hur du skapar en vinnand...

Nyhetsbrev