Småföretagare straffas för AP-fondernas fiffel

Än en gång håller den offentliga sektorns fifflande tjänstemän på att sabotera för oss småföretagare.

Jag tänker på avslöjandet härom dagen att de statliga AP-fonderna är en storspelare bakom riskkapitalbolagen och deras aggressiva skatteplanering. Om detta har jag skrivit i flera tidigare inlägg, men jag gissar att få har trott på mina uppgifter. Men det är inte svårare att ta reda på fakta än att gå in på riskkapitalbolagens hemsidor och se vilka deras investerare är.

Nu har ett europeiskt nätverk av undersökande journalister kommit fram till samma sak. De har även kartlagt hur fifflet går till och visat att skattemyndighet och regering i EU-landet Luxemburg dansar efter riskkapitalbolagens och storföretagens pipa.

Det hela påminner om gangsterfilmer, där bossen väser ”Lös problemet”. Utan att tala om hur det ska gå till, väl medveten om att någon kommer att vakna upp med ett hästhuvud i sängen och någon annan aldrig mer kommer att vakna.

Verklighetens maffiaboss är staten. Den här gången genom AP-fonderna som väser till riskkapitalbolagen: ”Högsta möjliga avkastning. Fixa det”.

Skattefiffel med räntesnurror är numera ett överspelat kapitel. Den fråga som vi inte fått svar på är hur uppläggen för skatteplanering ser ut idag.

Men det ser ut som om riksdagen kommer att vidta åtgärder för att stoppa räntesnurror, genom att slopa ränteavdragen för företag. Det är en åtgärd som troligen inte påverkar riskkapitalbolagens nuvarande upplägg.

Däremot kan slopade ränteavdrag slå hårt mot småföretagare med ambitioner att utveckla sin verksamhet. Jag återkommer till hur.

För stunden nöjer jag mig med att konstatera att vi småföretagare än en gång straffas för vad den offentliga sektorns fifflande tjänstemän hittar på.


ANNONS

Nyhetsbrev

ANNONS