Paketering

Business plan

Nu hade vi en mycket bra idé och ett starkt team med en målfokuserad och mycket kompetent VD som tog sin roll på stort allvar. Så inleddes arbetet med att paketera allt ordentligt. Vi lade flera månader på att skapa en affärsplan och en budget. Under arbetets gång ändrades båda vid flertalet tillfällen. En budget är knepigt att få ihop i de flesta nystartade bolag. Man tittar på konkurrenter, liknande företag eller en bransch, för att skapa sig en bild av hur marknaden ser ut. I vårt fall blev det krångligt då det varken fanns en bransch (i Sverige) eller någon större konkurrent vi kunde jämföra oss med inledande. Vi tog hjälp av den mycket kompetente Ulf Nilsson på Unexa AB i Göteborg. Han gick in som delägare och har som uppgift att vara vårt “ekonomiska ankare och strateg”.

Vartefter vi skissade fram vår affärsidé, öppnade sig en rad nya affärsområden. Vi kom dagligen på nya sätt och nya branscher där vi kunde lansera våra tjänster. Detta var verkligen ett problem inledande. Jag blev enormt splittrad och ville springa på alla bollar och bygga allt samtidigt, precis som jag gjort tidigare i livet. Tillsammans med teamet lyckades vi till slut hitta fokus och paketerade en enormt spännande produkt:

1. Bokning av vårdbesök och eVårdbesök (videosamtal)

2. Integrerat betalsystem

3. Ett digitalt väntrum med sms och mailnotifikation

4. Videosamtal med vårdpersonal via din dator, smartphone eller läsplatta

Allt detta paketerades nu i en affärsplan. Affärsplanen var långt ifrån vacker från början. Den första vi skapade, fnissar vi åt idag. Trots detta tog den oss till final i Venture Cup Väst där vi till slut fick stryk av www.minatjänster.nu (i vår kategori) och det är en bra affärsidé så det var okej att de vann över oss. Vinnare i hela kategorin ”miljö och energi” vanns av det ruskigt spännande företaget Swedish Algae Factory, http://swedishalgaefactory.com som med stor sannolikhet kommer att leverera bränslet till din bil i framtiden. Inte nog med att deras affärsidé är väldigt spännande. Det drivs av enormt kompetenta och trevliga entreprenörer också.

Tack vare medverkan i Venture Cup, öppnades en rad nya dörrar. Vi kom i kontakt med andra innovativa bolag och byggde ut vårt kontaktnät ordentligt.

Venture Cup är bra på många sätt. Den största nyttan vi hade av denna tävling var att en rad skarpa och affärskunniga personer hjälpte oss att stöpa om vår affärsplan. De ifrågasatte den flera gånger och tvingade oss att tänka till många gånger och paketera om den. I skrivande stund är denna process fortfarande igång. Affärsplanen är ett levande dokument som ständigt förbättras och växer fram.

Om du vill höra av dig, hittar du mig på: www.mikeblixt.net


ANNONS

Nyhetsbrev

ANNONS