Påhittad nakenchock gjorde att andra förlorade uppdrag

En ung politiker från Växjö såg nyligen sin chans till publicitet i riksmedierna.

Han var på konferens i Uppsala med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Till middagen bjöds på varietéunderhållning. En metallstång kom in på scenen och med den en kvinnlig akrobat.

I politikerns huvud var något annat på väg att hända. Porr. Han sprang ut och larmade massmedierna. Sedan fick han uttala sig i teve och bli citerad i varenda rikstidning. Som PR-åtgärd var det lysande.

Felet var bara att porren bara fanns i hans huvud. Den kvinnliga akrobaten ingår i artistduon Jecko & Jessie och är internationellt meriterad. Bland annat har hon arbetat för världens största nycirkus Cirque Du Soleil.

Vad politikerna fick se var akrobatik av allra högsta klass. Och kläder hade hon på sig hela tiden, lika mycket som luftakrobater på cirkus, kvinnliga friidrottare, gymnaster och simmerskor.

Porren fanns bara i politikerns fantasi. Och strax därefter överallt i medierna.

Det borde ha stannat vid att artistparet fick en chans att ge sin syn på saken. Men paniken var redan i full gång. Andra artister blev avbokade från liknande konferenser i andra delar av offentlig sektor. Till och med gubbar som jag, vilka borde få rejält betalt för att inte uppträda lättklädda.

I ett fall skedde avbokningen under skydd av Lagen om offentlig upphandling, LOU. Artistens tjänster hade inte upphandlats i laga ordning. Påstod kunden. Trots att arvodet låg betryggande inom gränsen för direktupphandling. Dessutom anser jag att avbokningen är ogiltig. Muntligt avtal gäller enligt Avtalslagen.

Vilket får mig att komma från den påstådda nakenchocken till småföretagande. Många artister är småföretagare och är inte ensamma om att bli lurade på jobb med falska hänvisningar till Lagen om offentlig upphandling.


Nyhetsbrev

ANNONS

Smitare
Smitare kommer undan

25 miljoner upp i rök

Det smits för 25 miljoner kronor årligen från landets drivmedelsstationer. Nu vill branschen at...