”Osäkert valresultat är det allra värsta”

Anders Andersson

Publicerades: 3 september, 2014

Det är det osäkra parlamentariska läget inte själva politiken som är det största problemet om Stefan Löfven blir statsminister efter valet. Att en regering är stabil och har majoritet är på många sätt viktigare än regeringens färg. partier_valextra2_small

Visst är alliansens valmanifest mer företagarvänligt än socialdemokraternas som helt saknar ett viktigt ord – småföretag. Jag vill också gärna gratulera centerledaren Annie Lööf som trots sin litenhet fått igenom alla sina käpphästar för småföretagen i valmanifestet.

Men skillnaden mellan socialdemokraterna/miljöpartiet och alliansen är faktiskt mindre än vad de flesta tror när det gäller småföretagarfrågor.

Oenigheten handlar mest om nyanser – främst storleken på de sociala avgifterna och  restaurangmomsen. Inget av blocken lovar tillräckligt mycket för småföretagen. Men även om de inte visar det i handling inser de säkert att Sveriges framtid hänger på de små företagen.

Jag hörde häromdagen en företagare säga att en rödgrön regering nog skulle återinföra arvskatt, gåvoskatt och förmögenhetsskatt om det blir maktskifte.

Så blir det förmodligen inte. Inte återinför socialdemokraterna arvsskatt och gåvoskatten som de en gång avskaffat. Förmögenhetsskatt är det bara vänsterpartiet som vill ha, och detta  får de aldrig igenom i en förhandling.

Det stora problemet är att vi enligt opinionsundersökningarna har ett totalt nytt styrkeförhållande som om det blir verklighet kan lamslå allt konkret politiskt arbete för landets bästa:

  • Moderater och socialdemokrater har tillsammans cirka 50 procent.
  • Miljöpartiet och Sverigedemokraterna har totalt 25 procent.
  • De resterande 25 procenten delas mellan alla andra partier.

Detta skapar ett helt nytt parlamentariskt läge, som kompliceras ytterligare när sju partier är eniga om att det växande Sverigedemokrataterna ska motarbetas.

Även om socialdemokrater, miljöpartiet och vänsterpartiet lyckas få mer än 50 procent av rösterna tillsammans blir det problem. Hur ska de lyckas komma överens om viktiga frågor som kärnkraft, infrastruktursatsningar, välfärdsvinster, vapenexport, miljöskatter och restaurangmoms? Tillåt mig tvivla.

Hela hösten lär gå åt till ändlösa förhandlingar. Sådant är förödande på flera sätt:

  • Om de till slut lyckas komma överens om en kompromiss riskerar den att bli urvattnad utan klara besked om kärnfrågor som infrastruktur och kärnkraft. Sverige riskerar att halka efter övriga Europa.
  • Hotet om att regeringen ska spricka och att det ska bli nyval ligger tungt över landet.
  • Den ekonomiska marknaden reagerar med sjunkande aktiekurser och en försvagad krona, som möjligen är bra för exportindustrin men negativ på andra sätt.

Det är ingen överdrift att säga att ett ödesval väntar oss.