Ogenomtänkt förslag om sänkt arbetsgivaravgift

2007 var jag inbjuden till näringsdepartementet för att prata småföretagande med den då nytillträdda Alliansen. Då arbetade jag i projekt om småföretagande i högskolevärlden. Vad jag kom till var en bubbla utan kontakt med verkligheten, isolerad av flera lager tjänstemän.

Nuvarande regering lever kvar i samma bubbla. Resultatet blir upprepade självmål.

Det senaste är förslaget om kraftigt sänkt arbetsgivaravgift för den förste utöver ägaren som anställs i en enskild firma.

Alla som vet vad en enskild firma är, inser problemet.

Enskild firma är inget företag. Det är ett tillstånd att som privatperson med eget personnumret som organisationsnummer bedriva näringsverksamhet med närmast obegränsat personligt ansvar. Företagaren löper risken att privat tvingas betala den anställdes sjuklön, rehabilitering och privata skulder.

Det är högst olämpligt att under rådande omständigheter locka enskilda näringsidkare att anställa någon över huvud taget.

Dessutom finns åtskilliga bevis för att det inte fungerar att sänka lönekostnaden. Samma småföretagare kan redan idag få arbetskraft till ännu lägre kostnad med t ex bidragen nystartsjobb och särskilt anställningsstöd, vilka ger mer och ofta under längre tid än det år som den föreslagna sänkta arbetsgivaravgiften ska gälla.

Vad regeringen måste göra är att minska småföretagarnas personliga ansvar för anställdas sjukdom, rehabilitering och privata skulder.

Jag utgår från att alla förstår varför enskilda näringsidkare kan tvingas betala sjuklön och rehabilitering privat.

När det gäller skulderna ligger det till så här: Om kronofogden beslutar om utmätning på den anställdes lön, är arbetsgivaren skyldig att verkställa, annars blir det utmätning i företaget. Utan ett företag är det företagaren privat som tvingas betala.

Invändningen är att företagaren i så fall får skylla sig själv. För småföretagare är anställda ofta personliga vänner som man umgås med även utanför arbetet . Skulle du som läser det här klara av att agera bödel mot någon du tycker om?

Reglerna är utformade för stora organisationer med anonyma tjänstemän för vilka anställda bara är personnummer i ett register.

För övrigt anlitades jag 2010 av socialdemokraterna för att skriva ett förslag till småföretagarpolitiskt program tillsammans med Tomas Kronståhl, numera kommunalråd i Västervik. Förslaget mottogs med applåder och försvann sedan i papperskorgen. Ta upp det och läs på.


Behandla kunden som din gäst
Så skapar du en vinnande företagskultur

Behandla kunden som din gäst

Ett enkelt hej med ett leende gör skillnad för kunden. Experten tipsar hur du skapar en vinnand...

Nyhetsbrev