Ny konkursordning och högre status för personligt ansvar

Janne Näsström

Publicerades: 1 juni, 2015

Bloggkollegan Björn Flintberg här på Driva Eget gör en föredömlig insats för att lyfta problemet med konkursade småföretagare. Eller rättare sagt följderna av en konkurs vilka är helt orimliga.

Jag har skrivit det åtskilliga gånger tidigare: Politiker och tjänstemän kan slarva bort hur mycket pengar som helst utan privata konsekvenser. Det svenska rekordet för tjänsteman som klantat till det utan att behöva ta minsta lilla personliga ansvar är för närvarande 53 miljarder kronor. Det är Vattenfalls avskrivningar på den fatala Nuon-affären. Det blir fler avskrivningar så rekordet kommer att slås.

Jag har även skrivit åtskilliga gånger tidigare vad som borde göras. Det krävs en ny konkursordning, som även inkluderar enskilda näringsidkare. Problemet är att småföretagare oavsett företagsform saknar varje form av skydd i nuvarande lagstiftning i kombination med oskicket att handla med skulder. Det är många som tjänar grova pengar på konkursade småföretagare.

Grundproblemet är att det saknas en skyddsvall mellan den juridiska personen och ägaren som privatperson. Orsaken är att Sverige är ett av de få länder i världen som saknar en företagsform för riktiga företagare motsvarande GmbH i Tyskland, Limited i Storbritannien och LLC i USA.

Mitt förslag är följande: Vid konkurs i ett fåmansföretag (Skatteverkets begrepp för enskilda firmor och små aktiebolag) får konkursförvaltaren även till uppgift att verkställa en skuldsanering av ägaren privat. Skuldsaneringen påbörjas omgående och inte som idag då det kan dröja 15-20 år.

I första läget är det ingen skillnad mot idag. Villan säljs om den står som pant, kronofogden driver in tillgångar och sätter den misslyckade på existensminimum. Men efter tre år så är den tidigare företagaren skuldfri.

Upplägget kostar inte bankerna särskilt mycket. Det tjänar dessutom grova pengar på höga räntor på småföretagskrediter. Det är idag billigare att låna till en semester i Thailand. När Kronofogden sålt vad som finns att sälja, säljer bankerna kvarvarande skulder vidare för struntsummor. 10-20 procent av ursprungsskulden är inte ovanligt. Inkassobolagen driver sedan in ursprungsskulden med ockerränta.

Vad som även måste göras är att höja statusen på F-skattsedel och att ta ansvar för sin och andras försörjning i ett bolag som man själv äger. Eller om man ser det från andra hållet – det ska kosta att fega med A-skattsedel, särskilt för dem som tjänar storkovan utan personligt ansvar.