Har fotografer rätt till lön?

Janne Näsström

Publicerades: 25 september, 2012

Det är för dyrt med skolfotografering, skriver Aftonbladet och kräver modernare teknik och bättre konkurrens.

För mig framstår inte skolbilderna som dyra, med tanke på att varje barn ska plåtas och bilder hanteras. Manuellt arbete kostar pengar.

En kontroll av boksluten för de större skolfotoföretagen visar att det är en lågmarginalbransch med låga löner. Ett av de största och mest lönsamma bolagen är Svenskt Skolfoto i Nyköping, ett välskött företag med 22 anställda. De hade under förra året en vinstmarginal på 7,56 %. Anständigt men absolut inte stötande. Till och med de som vill stoppa vinster i vård och skola accepterar avkastning på den nivån.

Aftonbladet Hierta AB med 469 anställda och 2,2 miljarder i omsättning hade förra året en vinstmarginal på 10,8 procent. Fortfarande inom det anständigas ram, men alldeles för dåligt enligt Aftonbladets ägare.

I artikeln lyfter Aftonbladet fram ett annat skolfotoföretag som föredöme. En kontroll visar att det är en enskild firma och att döma av omsättningen ett hobbyföretag.

Missunnar Aftonbladet fotografer en anständig lön? Tycker Aftonbladet att skolfotografering ska utföras av fotoamatörer på fritiden och svartjobbare?
Det här betyder inte att jag försvarar affärsmetoderna som förekommit kring skolfoto. Det är inte utan skäl som myndigheter har ingripit några gånger.

Men nu handlar det inte om branschens moral utan om att Aftonbladet misstänkliggör hederligare företagare med dåliga marginaler och låga löner.