Han har en global miljöidé att tugga i sig

Anders Andersson

Publicerades: 7 december, 2011

Roger Bohlin är entreprenören som kan tugga i sig förpackningarna som hans företag tillverkar. Jag hörde i går kväll hur han drog storyn om sitt företag tillsammans med  andra entreprenörer i min hemkommun Nacka.

Han och de andra har deltagit i ett projekt för att med EU-pengar växa och utveckla sin innovationskraft. Efter flera dagars workshop var det nu final. En jury med kommunens driftige näringslivsdirektör Anders Börjesson i spetsen skulle utse en vinnare. Det blev Roger, som varit entreprenör i hela sitt liv.

Han jobbade för några år sedan i ett reklamprojekt och var i Thailand för att hitta en miljövänlig förpackning till skivor.

Då råkade han träffa på ett forskarteam på Bangkoks universitet. I tre år hade de forskat för att få fram ett miljövänligt alternativ till plast som bestod av bambu och resten av grönsaken cassava.

Liksom så många andra forskare tänkte de inte så mycket på hur de skulle kunna göra affär av sin forskning. Men det gjorde Roger.

Han och hans kompanjon köpte världsrättigheterna till det hemliga receptet för att tillverka förpackningarna.

I sitt företag Cassavapac tillverkar de nu förpackningar i en fabrik i Thailand och säljer sedan dessa i Thailand och England.

– Det här är bara starten på något som kan bli hur stort som helst, säger han och undrar vad vi i publiken helst vill köpa. En köttbit i ett plasttråg eller en i ett tråg tillverkat av material som man kan äta eller i varje fall kompostera?

Han ser en enorm potential i denna globala miljöidé:

– På ett år behövs det 90 miljarder sådana här tråg i Europas livsmedelsbutiker.

Att priset på hans produkt ligger 20-30 procent över plasttrågen ser han inte som ett stort problem. Miljö ligger ju i tiden och koldioxidutsläppen minskas radikalt med detta alternativ som aldrig behöver brännas upp.

Han tar flera exempel:

  • Vasaloppsåkarna kunde dricka blåbärssoppa ur muggar med vårt material. Muggarna kunde ligga kvar utmed spåret och förmultna eller samlas ihop och bli matjord.
  • Vi har haft kontakt med en stor gruva som kan servera lunch i vår tråg, som man sedan kan återanvända och göra biogas av.

Men att frakta företagets förpackningar över hela jordklotet är naturligtvis inte så miljövänligt. Roger har lösningen på det också:

– Pulvret som man gör materialet av är det unika. Det kan vi skicka ut till fabriker över hela världen, som lokalt kan tillverka förpackningarna.

Men han har ett problem som så många kreativa entreprenörer har – han måste få hjälp av en penningstark och engagerad finansiär som både vill kämpa för miljön och tjäna pengar.

De övriga entreprenörerna som presenterade sina företag var:

  • Anna Maria Eiderbrand Uhrström
  • Anders Thulin
  • Christofer Friberg
  • Eva Ljungkvist
  • Gabriella Winnberg
  • Henrik Zetterholm
  • Maria Anzen
  • María Renhdal
  • Mikael Wiberg
  • Oscar Arrsjö
  • Pia Kleredal
  • Ulrika Didriksdotter Bergström