Gratis mall för K2-årsredovisning

Henrik Hall

Publicerades: 14 mars, 2015

 

Vänta nu, är inte K2 ett berg, ett av de högsta och svåraste att bestiga i världen? Helt korrekt, men för svenska företagare finns ett annat K2 som är mer relevant just nu för de flesta av oss. Intressant nog stämmer beskrivningen kusligt bra in även på detta regelverk för årsredovisningar.

För att det ska bli lite ordning på redovisningen i svenska företag och inte minst jämförbarheten mellan företagen, finns ett organ som har till uppgift att ge råd om hur bokföringen och boksluten ska genomföras: Bokföringsnämnden. Det låter ju som en väldigt bra idé, men tyvärr fungerar det inte så bra i praktiken som man skulle hoppats. Bokföringsnämnden är hopplöst efter när det gäller att förstå hur vanliga människor tar till sig och söker efter information. Det verkar som om de tror att deras målgrupp bara är en liten grupp överkompetenta revisorer, som har all tid i världen att plöja igenom mastiga luntor med formell text.

Ibland gränsar det till det lätt komiska, åtminstone för oss miljöskadade siffernördar. Som när den kära nämnden behöver 78 sidor på sig att förklara hur man gör ett FÖRENKLAT årsbokslut i en enskild firma. För den som inte själv har en enskild firma, en företagsform som normalt används av singelföretagare med liten och väldigt enkel verksamhet, kan jag berätta att det förenklade årsbokslutet är ett av Skatteverkets allra främsta genidrag någonsin. Helt plötsligt blev det möjligt att göra ett fullt godkänt årsbokslut på en enda A4-sida: en halv sida balansräkning, en halv sida resultaträkning. Helt suveränt! Hur skulle det varit om Bokföringsnämnden tänkt till en aning och insett att om man har en verksamhet som är så pass avancerad att det krävs 78 sidor regler, då ska man nog inte nöja sig med ett förenklat bokslut – då ska man nog gå all-in med värsta-sortens-komplett-bokslut. Att någon ens skulle välja att ha enskild firma för en så avancerad verksamhet, torde dessutom höra till de verkliga undantagen!

Problemet är att nämndens råd antagligen inte blir lästa och den som ändå försöker, riskerar att inte fatta något. Istället göder rådgivningen en osund marknad för konsulter som läser och paketerar om informationen och sedan säljer den dyrt till företagare och mindre konsulter som är rädda för att göra fel.

Ett bra exempel är just K2-regelverket, som har funnits i några år men först nu blir obligatoriskt för alla aktiebolag, d v s för den stora majoritet som inte måste ha eller inte väljer K3-regelverket. Man skulle kunna tycka att ett regelverk som är obligatoriskt för 200.000 bolag skulle presenteras på ett lättfattligt och överskådligt sätt, där man kan få fram det som just mitt bolag behöver veta, men nej då, 297 sidor byråkratisk text, med en hel massa upprepningar och självklarheter, det måste det vara.

Den som är normalt funtad i huvudet och alltså inte vill läsa nära 300 sidor torr text, kan köpa en två timmars video-introduktion av FAR för 2700kr! Hutlöst är bara förnamnet!

Jag har inte läst alla 297 sidorna, men jag har försökt plocka russinen ur kakan för att kunna hjälpa de väldigt små aktiebolag som jag gör bokföring åt. Det rör sig om företag med en eller två ägare och 1-3 anställda, inklusive ägarna. Ingen av dem äger någon fastighet, inga gör några avancerade upplägg med egna eller andras aktier, inga har några ansvarsförbindelser eller panter, etc, etc. Med andra ord, de är fullständigt normala företag och tillhör den stora majoritet av våra svenska aktiebolag som varken behöver revisor eller ett avancerat bokslut.

För mina kunder och för Driva Egets läsare har jag ställt samman en mall för årsredovisning enligt K2, som uppfyller de nya reglerna men ändå inte krånglar till det för det lilla, okomplicerade företaget. Välkommen att ladda ner och använda mallen gratis här: www.juv.se/k2/.

Berätta gärna vad du tycker om mallen och skulle du upptäcka något fel i den: hör av dig!