Glöm inte etiken när du förhäxas av datatekniken

Anders Andersson

Publicerades: 3 februari, 2014

Vem har inte kommit på affärsidéer för att utnyttja datakraften och internets stora möjligheter? Sådana kluriga idéer har sedan blivit världsledande företag som Skype och Spotify eller svenska lyckosamma internetföretag som Pricerunner, Compricer, Pensiono och Allabolag.

De entusiastiska entreprenörerna som håller på att göra verklighet av sådana idéer är förhäxad av de tekniska möjligheterna och hur man ska skaffa kunder och hitta lönsamhet.

Jag känner igen den känslan när jag på 80-talet, långt före internets genombrott, var med om att ta fram embryot till det som nu är Vismas skatteprogram. Jag var fullständigt fascinerad över hur man med hjälp av dataformler och databashantering kan trolla fram de mest makalösa resultat.

Det är då lätt att köra på i full fart utan att tänka på annat än teknik och lönsamhet – och glömma bort etik och affärsmoral. Så måste det ha gått till när skandalföretaget Lexbase utvecklades.

Någon kom på att man kunde samla in offentliga uppgifter från Sveriges alla domstolar och göra dem sökbara för att kunna säljas till nyfikna svenskar som vill se vilka grannar som dömts för brott.

Personerna bakom Lexbase har förmodligen trott att affärer bara handlar om att tjäna pengar. De hade lyckats få ett undantag från personuppgiftslagen genom att skaffa utgivningsbevis från Myndigheten för radio och TV.

Tusentals människor var förtvivlade över att få gamla och glömda synder uthängda som röda klickbara prickar på en karta. Adresser till hus där det för massor av år sedan bott en som dömts för rattfylleri pekades felaktigt ut som brottsplatser.

Samarbetspartnern Bahnhof och en advokat som var delägare hoppade snabbt av. Men redan innan borde de ha tagit avstånd från denna syniska affär med människors förflutna.

Nu ropar kritikerna på ändringa av grundlagens offentlighetsprincip. Men att ändra på denna grundbult i det öppna svenska samhället vore olyckligt. Regleringar finns redan för dem som liksom Lexbase har utgivarbevis.

Lexbase tilltag borde gå att komma åt redan med dagens regler om frihet under ansvar. Att beskriva icke offentliga personers brott som saknar ”allmänintresse” är nämligen precis det som lagstiftarna betecknar som förtal.

Hundratals anmälningar har redan kommit in till JK och datainspektionen. Lexbase är stängd och affärsidén bakom företaget är begraven för alltid.

Men låt nu inte detta stoppa kreativiteten när det gäller att hitta affärsidéer för nya datatjänster.

Det är bara fantasin som sätter gränser för vad som är möjligt i internetvärlden, brukar man säga. Men tänk på att det också finns sådana gränser som Lexbase och Bahnhof nu fått lära sig den hårda vägen.