Ekonomer – dagens svar på antikens gråterskor

Janne Näsström

Publicerades: 21 januari, 2015

Låt oss flytta oss 22 år tillbaka i tiden. Hela Sverige skakar i sviterna efter sammanbrottet på finans- och fastighetsmarknaderna. Politikerna paraderar i tagelskjortor. Alla är eniga; vi har tagit oss friheter och konsumerat för mycket. Vi är folket och vi har orsakat krisen genom att köpa för många bilar, för många villor, för många fläskfiléer.

Vad politikerna säger gång efter gång efter gång är att det i själva verket är vanligt folk som varit på väg att driva landet i konkurs.

Redan då var jag debattglad och försökte invända att det inte kunde vara sant. Konsumtion är den viktigaste drivkraften i ett kapitalistiskt samhälle. Om jag inte köper så får du inte sälja. Jag betraktades som en idiot och fick inte mina debattartiklar publicerade. Den ende som hade tillåtelse att gå emot gänget med tagelskjortor var, som jag minns det, den dåvarande ekonomireportern Peter Malmqvist på Svenska Dagbladet, idag finansanalytiker.

Dagens finansiella läge har drag av 1990-talets bubbla, med den skillnaden att skuldberget är ännu större, såväl i Sverige som globalt. Men nu är analysen den motsatta – den svenska ekonomin har klarat sig tack vare den privata konsumtionen, genom att svenska folket belånar sig för att köpa bostadsrätter, bilar, semesterresor. Inte en tagelskjorta så långt ögat når.

I båda fallet handlar det om överdrifter. Eller rättare sagt att man mörkar de verkliga problemen. Nämligen att stora resurser används för att bygga luftslott och att resurser blir låsta i meningslösheter. Om pengar ligger oanvända, så blir det ingen konsumtion, inga framtidsinvesteringar.

Men det här berättar inte den moderna tidens svar på antikens gråterskor, ekonomer som i rutan ojar sig och pratar rakt emot vad de fick lära sig på Handels. För att det kortsiktigt gynnar deras uppdragsgivare.

Suck.