Den idiotiska utvecklingen som gynnar småföretagare

Det pågår en utveckling inom storföretag och offentlig sektor som kraftigt gynnar småföretagare.

Den går under olika namn – kvalitetssäkring och New public management är två av dem. Innebörden är att verksamheten standardiseras och kunder/skattebetalare placeras i olika fack och behandlas på ett förutbestämt sätt.

Ett extremt exempel är Försäkringskassan. Är du kvinna i medelåldern och får ont i ryggen, så anses du lida av inbillade smärtor orsakade av psykosociala eller arbetsrelaterade problem.

Alla sorteras vi in i olika fack. Inget utrymme lämnas för individuella variationer.

Det finns hur många exempel som helst på att det här inte fungerar. Ändå fortsätter utvecklingen och senast har polisen omorganiserats enligt denna modell. Med samma resultat som i tidigare fall – kaos.

Inriktningen tar inte hänsyn till att varje människa är en unik individ, därtill inlänkad i det övriga samhället. Om detta handlar teorin Sex degrees of separation som innebär att alla människor på jorden är sammanlänkade med vänskapsband i högst sex steg. Förra året testade och bevisade Filip och Fredrik det i programserien Jorden runt på sex steg.

Alla har vi dessa kopplingar. Själv når jag kungahuset i två steg. Min syster bor i ett litet samhälle i Jämtland, är svårt och kroniskt sjuk och numera sjukpensionär. Hon tillhör en av de mest föraktade grupperna i dagens Sverige, en grupp som misshandlas av den pågående utvecklingen. Hon har kontakt med landets statsminister i två steg.

Du som läser det här kan fylla på med motsvarande exempel. Men det fattar inte politiker, tjänstemän i offentlig sektor och storbolagsdirektörer.

Utvecklingen gynnar småföretagare. Det finns ett växande behov av varor och tjänster som tar hänsyn till individen.

Kom bara ihåg att foten du trampar på alltid – alltid – är förbunden med en röv som du måste slicka.


Nyhetsbrev