Bokskolan del 5, lätta upp boken med luft och bilder

Katarina Widoff

Publicerades: 7 oktober, 2011

En del skriver böcker för att de ska vara så gedigna och innehålla allt. Andra skriver böcker med bilder och några få tänkvärda ord till varje sida.
Oavsett hur du lägger upp dina bokplaner så är strukturen avgörande för att man ska hitta bland kapitlen och sidorna.

Min första bok var ett beställningsjobb av ett av de stora förlagen. De ville ha en bok man skulle kunna hoppa i, bläddra fram ett kapitel som verkar intressant och ta till sig kunskaperna där.

Det blev mycket som behövdes förklaras flera gånger i boken om man utan den tidigare kunskapen skulle kunna ta sig an en text längre fram.
När vi sedan gemensamt korrekturläste några kapitel ur boken såg vi att det inte gick att vara så flexibel mot läsaren att han eller hon skulle kunna komma in var som helst bland kapitlen och ändå förstå kontentan. Det blev för tjatigt och för många upprepningar. Det blev trist för den som ville läsa från pärm till pärm.

 En bra innehållsförteckning med beskrivande kapitelnamn och undertitlar gör det lättare att ta del av det man vill läsa om, eller läsa om. Lista med förklarande ord är bra att ge läsaren om det är många fackuttryck som man pratar om på flera ställen. Gör det lätt för läsaren att hitta det man vill läsa om och snabbt kan få klarhet i frågetecken.

Bilder lättar alltid upp. Om du har någon som uttalar sig i boken så ha med personen på bild. Läsbarheten ökar markant bara av att det finns ögon att möta. Det blir trevligare att få se personen och inte bara få läsa intervjun eller experttipsen.

Har du personer i boken som du intervjuar skriv det på baksidan av omslaget också. Visa även där vad som du bjuder på mellan pärmarna.

Att skriva luftigt hjälper också att öka läsbarheten. Romaner kan vara skrivna med litet typsnitt och tättskrivna rader. Är det kunskap du vill förmedla skapa känslan av att det är lätt att ta till sig dina råd genom att boken inte känns för tung. Här är också ordval viktiga för att hålla balansen mellan att vara seriös och samtidigt bli förstådd av olika generationer.