Behövs det en arkeolog för att hitta de arbetslösa?

Janne Näsström

Publicerades: 16 december, 2013

Krav på utbildning används numera för att spärra ut oönskade arbetssökanden.

I spetsen går Arbetsförmedlingen.

När de söker arbetsförmedlare så krävs en utbildning på minst 180 högskolepoäng, tre års heltidsstudier. Däremot ställs inga krav på utbildningens inriktning eller ens avlagd examen.

Jag hade förstått kravet om det gällt en yrkesinriktad utbildning. Som lärare, sjuksköterska och läkare. Eller rörmokare. Alla är yrken som kräver en bevisad kompetens. Utan tydliga krav så kan det sluta i elände. Det var vad som hände med den svenska skolan när kommuner och friskolor, lika goda kålsupare båda två, öppnade dörren och ropade in dem som passerade.

Men för Arbetsförmedlingen handlar det bara om antal akademiska poäng. I vad som helst. Jag vet en förmedlare som är utbildad arkeolog. Säkert duktig i sitt fack men till vilken nytta för de arbetssökande? Om det nu inte är så att folk är arbetslösa så länge att det krävs utgrävningar för att hitta dem.

Varför gör förmedlingen så här? För att slippa alla okynnessökande som de själva skickar på småföretagare, med hot om att stänga av arbetssökande från A-kassan om de inte söker alla jobb, även dem som de saknar kompetens för.

Det här är inte bara dumt utan också en ekonomisk katastrof för landet. Det kostar stora pengar om människor tvingas studera och skaffa sig studieskulder bara för att samla poäng. Pengar som kunde användas för att skapa riktiga jobb där de behövs, till exempel i skolan så att våra barn lär sig läsa och räkna.